lauantai 27. heinäkuuta 2013

Potutuslauantai osa 12


Ihan sen kunniaksi, että tänään söimme ensimmäiset oman maan perunat pitää kirjoittaa potutuslauantaihin pieni teksti. No oman maan perunat eivät tietenkään potuta. Eikä juuri nyt henkilökohtaisesti mikään.

Tänään kuitenkin luin netti-Iltalehdestä, että Tammisaaren tienoilla oli kuollut motoristi. Taas. Tuntuu, että tänä keväänä ja kesänä on kuollut todella suuri määrä motoristeja ja mopoilijoita. Jäätelönsyönti saa vaikka satakertaistua ja jäätelönsyöntihän kasvaa lämpimien ilmojen myötä. Tämän asian toteamiseen ei tarvita suuren suurta älyniekkaa. Kuolleiden motoristien määrä sen sijaan ei saisi kasvaa hyvinä, lämpiminä kesinä. Parempi olisi, kun luku saataisiin nollaan. No tässäkin kolarissa "syyllinen" oli autoilija, joka kääntyi vasemmalle Hangontiellä motoristin eteen. Vanhana motoristina uskallan väittää, että motoristi ei tainnut tulla ihan nopeusrajoitusten mukaisesti. Se ja sama, syyllisyyskysymykset eivät koskaan lämmitä niitä kuolleita motoristeja, eikä heidän omaisiaan. Liikenneonnettomuudet muutenkin ovat vissiin olleet taas kasvussa. Millä saisimme luvut nollaan? Vastaus on aika yksinkertainen: sillä, että ihan kaikki noudattavat nopeusrajoituksia ja ihan kaikkia liikennesääntöjä.

Kun olin kuusitoista ja juuri hankkimassa kevytmoottoripyöräkorttia, niin hyvän kaverini 19-vuotias poikaystävä ajoi Vihdintiellä Malminkartanontien liittymässä linja-auton etukylkeen ja kuoli. Ari lähti vain käymään Haagassa eikä koskaan tullutkaan takaisin. Tämän jälkeen minun kaasukahvani ainakin höllääntyi. Ei yhtään lämmittänyt poliisien toteamus, että jos Arilla olisi ollut niin sanottu kokokypärä, niin hän todennäköisesti olisi selvinnyt hengissä. Myöskään bussin syyllisyys ei tippaakaan lohduttanut meitä ystäviä. Tässä risteyksessä on jo varmaan 25-30 vuotta ollut liikennevalot ja Vihdintiekin tällä kohdalla on nykyään nelikaistainen. Jouduin viemään kuolinviestin Arin kavereille ja he menivät kertomaan asiasta Arin vanhemmille. Ajomatka Rajatorpasta Haagaan on ollut toistaiseksi elämäni rankin ajomatka.

Kun tyttömme sai skootterin (mitä muuten vastustin henkeen ja vereen), muistutimme häntä siitä, että kaksipyöräisellä kun liikkuu, niin liikenteessä ei ole muita kuin "vihollisia". Tyttömme selvisi mopoiluiästään ilman pienintäkään onnettomuutta ja moottoripyörää hän ei sitten koskaan halunnutkaan. Autollakin hän on vähän laiska ajelemaan. No toisaalta nyt ei ole kuin kaksi autoa käytössä, kun se Saab meni lunastukseen.

Ossia ei potuta yhtään mikään. Se nauttii lämmöstä ja juuri nyt vetelee sikeitä. Noin tunnin päästä alkaa ehkä olla tarpeeksi viileää iltalenkillemme.


Näihin potutuksiin ja niistä huolimatta kaikille ihanaa viikonlopun jatkoa Ossilasta!

12 kommenttia:

 1. Liikenteessä niitä vaaroja riittää ja ennakointi lienee varmin tapa säilyä ehjänä ylinopeuksien välttämisen lisäksi. Meillä ei olla ilman kolhuja vältytty: miehen poika ajoi mopolla auton perään ihan omaa syytään. Mopo meni lunastukseen eikä uutta sitten ostettukaan tilalle. Seuraavana vuonna ajoi jo kevaria ja tällä ajaminen sujuikin jo hyvin. Kuopus jäi mopollaan kääntyvän hinausauton alle ja mopo meni tässäkin lunastukseen. Tytär selvisi naarmuilla, mutta elinikäiset arvet jäivät jalkoihin.

  Motoristien onnettomuuksista suurin osa taitaa olla ylinopeuden vuoksi aiheutuneita, ojaan suistumisia tms. Lisäksi moottoripyörällä ajoa pitäisi harjoitella, varsinkin jos alla on uusi iso pyörä. Meillä mies harjoittelee äkkijarrutuksia tms. rauhallisilla sivuteillä, joissa ei sivullisia juuri kulje. Nopeusrajoitusten mukaan ajetaan (melkein aina) ja ainoastaan Saksan autobaanoilla on vauhti noussut hurjaksi.

  Uudet potut maistuvat juuri nyt parhaimmilta ja muutenkin grilliruoka on päivän ykkönen. Kelpaa nyt grillailla, kun aurinko paistaa ja lämmittää mukavasti. Viime yönä oli valtava ukonilma, mutta äkkiä aamuaurinko kuivatti kosteuden.

  Mies lähti rautakauppaan ja täytyy alkaa tehdä liitutauluja ensi lauantain häihin. Se olis sitten poika astumassa avioliittoon...

  Terkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ennakointi on hyvä sana. Ehkä sekin sisältyy niihin liikennesäännösten noudattamiseen.. Ainakin sitä sanaa aikoinaan painotettiin ajokoulussa. Ja kaksipyöräisellä se muiden liikenteessä olevien ennakointi on oman henkikullan takia tärkeä. Kun sillä kaksipyöräisellä on aina siinä heikommassa asemassa. Ajoinhan itsekin prätkää yhtämittaisesti 14 vuotta. Olen samaa mieltä kanssasi, että ihan varmasti suurin osa motoristien onnettomuuksista on ylinopeuden aiheuttamia. Sillä meidän kuusisatasellakin ajoin nopeusrajoitusten mukaan. Yhden kerran kesäyöllä kokeilin miltä tuntuu se 200 moottoritien suoralla ja siihen jäi. Siis täysiä en ajanut koskaan. Silloinkaan ei muuten muuta liikennettä ollut. Hirvi tietysti olisi voinut tulla kylkeen.

   Miäs muuten lähtee prätkäilemään ensi viikoksi. Kiertää hiukan Viroa, Latviaa ja Liettuaa.

   Teillä on sitten kova homma ensi viikonlopun häihin. Onnea hääparille ja teille tulevana anoppina ja appiukkona:) Olli-pollille rapsutuksia ja terveisii.

   Poista
 2. Kyllä autoilijatkin aika sokeita tuntuu olevan,eilenkin olin todistamassa tilannetta, jossa auto lähti ohittamaan traktoria vaikka moottoripyörä ajoi vastaan. Motoristi joutui väistämään pientareelle. Isäntäkin pelkää ajaessaan juuri sivutieltä eteen kääntyviä, enkä ihmettele. Nyt olen alkanut pelätä niitä itsekkin. Täällä en ole nähnyt motoristeilla hurjia ylinopeuksia, ihan kiltisti näyttävät ajelevan. Ehkä ne on suuremmilla baanoilla. Aurinkoterveiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän siinä on, että se vastaantuleva moottoripyörä on hankala huomata. No minä harvemmin ohittelen yhtään mitään ja täälläkin noita traktoreita tiettyihin aikoihin huristelee. Täällä on yllättävän paljon vielä maanviljelystä täällä Kirkkonummella ja peltoja vähän siellä sun täällä. Jos tuohon Hangontielle johtavalle tielle sattuu eteen traktori, niin tiessä on keltaista viivaa tien koko matkan ja silti jotkut pösilöt siinä ohittelevat! Minulla ei ole niin kiire eikä mikään tarve rikkoa liikennesääntöjä.

   Se on hyvä, jos jossain päin Suomea motoristitkin ajelevat ihan siististi. Näkeehän noita rauhallisesti ajelevia, mutta kyllä ne motukat yleensä autosta ohitse pyyhkivät. No eihän se autojen pakokaasuja ole mukava haistella, että siksi varmaan ohitse menevät. Olen kyllä edelleenkin nähnyt muutaman kerran sellaisen päristelyn, että oksat pois. Prätkiähän ei saa edes noihin tienvarsikameroihin, kun niissä ei ole niitä eturekkareita. Siksi moottoripyöräilijät voivat ajellakin "huolettomammin" ylinopeuksia kuin autot, kun se sakon mahdollisuus on olematon automaattikamerasta. Teillekin päin terveisii ja Ronjalle Ossipusut, M-L ja Ossi.

   Poista
 3. Omia pottuja, ihanaa :)

  En epäile vähääkään motoristien ajotaitoa, mutta voisiko olla, että ajosesonki on niin vähän aikaa vuodesta, että siihen sopeutuminen ei onnistu autoilijoilta, ja ehkä ajointo vie hiukkasen motoristien huomiokyvystä... Äh, täysin ulkopuolisen spekulointia.
  Joka tapauksessa, jokainen kolari on liikaa. Menetin isäni samasta syystä kauan sitten.

  Potutuksesta ei voi täällä puhua, mutta helleuupumus on kyllä iskenyt. Ihan oikea, ei pelkkää narinaa. Ei auta enää ajatus siitä, että kesä on lyhyt. Tänä viikonloppuna olen ensimmäistä kertaa toivonut, että loppuis jo... siis koko kesä ;/

  Ossille ja sulle lämpöisiä päiviä auringossa, kun siitä nautitte :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivat muuten maukkaita potaatteja. Riittää vielä itse asiassa aika moneksi kerraksi.

   Kyllä Mai kuule motoristien, ainakin joidenkin ajotaitoa oikeasti kannattaa epäillä. Ihan oikein pohdiskeltu, että nimenomaan ajokauden lyhyys vaikeuttaa autoilijoidenkin "sopeutumista" prätkiin. Sitten prätkillä saattaa sattua tilanteita, joille ei mahda yhtään mitään. Miehenihän kaatui toisella prätkällään tuossa jokin aika sitten Otaniemessä, kun moottorittien ulosajoluiskan kaarre olikin yhtäkkiä täynnä öljyä. Onneksi nopeutta ei ollut siinä vaiheessa kuin 30 kilometriä tunnissa.

   Voi teitä. Meidän säätoivomukset eivät vaan voi käydä yhteen. Nyt lähden poimimaan lämpimän sään kypsyttämiä vattuja, kun niitä tulee lähes yhtä paljon kuin viime vuonna. Koettakaa kestää, kun ensikin viikoksi on säätiedotukset luvanneet lämmintä, M-L ja Ossi.

   Poista
 4. Jotenkin tuntuu, että ihan jatkuvasti on lehdet täynnä toinen toistaan karmeampia liikenneonnettomuusuutisia. Onko niitä poikkeuksellisen paljon tapahtunut ympäri maailmaa tänä vuonna, siis ihan noita suuronnettomuuksiakin?

  Liikenteessä on motoristin asema aika ohkoinen kun ympärillä ei ole suojaavia seiniä ja kattoa. Auton kanssa otettaessa yhteen tietää kenelle siinä yleensä käy huonommin. Kunhan kaikki malttaisivat noudattaa nopeusrajoituksia ja huomaavaisuutta liikenteessä, miettisivät sen toisenkin kerran ennen kuin painaisivat sitä kaasua. Kauas on pitkä matka ja monella on kiire. Kuolema on melko tehokas äkkipysähdys silläkin matkalla, silläkin kiireellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, olihan tuossa se Espanjan junaonnettomuuskin, jossa kuski ajoi 2,4 kertaa sen sallitun nopeuden aika tuhoisin seurauksin. Se kamala videonpätkä hyökkäsi jostain uutisista ihan aluksi.

   Tuossa yksi päivä viime viikolla tullessamme Snappertunasta tätini mökiltä, yksi erikoiskuljetusauto osoitti tätä huomaavaisuutta ja pysäytti hetkeksi linja-autopysäkille päästäen näin taakseen kertyneen jonon ohitse. Meni siitä muutama tosi kiireinen ohitsekin noin ihan muuten vaan...

   Laikkupojille terveisii, M-L ja Ossi!

   Poista
 5. Pari vuotta sitten naapuritalon parkkipaikalta lähti nuori mies isolla moottoripyörällä, kiihdytti ja paiskautui täydessä vauhdissa päätietä ajaneen auton kylkeen. Siihen päättyi nuori elämä. Liian iso pyörä hallittavaksi, liian kova vauhti ja liian iso tarve näyttää kavereille miten kulkee. Olin juuri koiran kanssa lenkillä, kuulen valtavan pamauksen ja kun kohdalle tulimme oli poliisi ja ambulanssi jo paikalla. Järkyttävä tapaus.

  Mukavaa alkavaa viikkoa Ossilaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamalaa. Eipä tuohon voi muuta sanoa. Tällä aikoinaan kuolleella kaverillani ei poliisien laskelmien mukaan ollut ainakaan mitään merkittävää ylinopeutta. Siinäkin vain kävi niin, että bussikuski ei nähnyt häntä ja lähti tien yli kamalin seurauksin.

   Teillekin mukavaa alkavaa viikkoa, M-L ja Ossi!

   Poista
 6. Kyllä oman maan potut on parasta. Meillä kyllä olis tontilla tilaa, vaan eipä oo pottu- eikä krekolimaata. Olispa edes sipulipenkki, vaan ei oo sitäkään.

  Meinasin tähän pistää liikenteestä kommentin, mutta tulikin niin pitkä, että jätän isommat rutinat sikseen. Toivotaan vaan ettei yhtään liikenneonnettomuutta tulisi enää, mikä on kyllä turha toive. Niin monta turhaa kuolemaa.

  Onneks Ossia ei potuta, ja toivottavasti teidän iltalenkki sujui viileämmissä merkeissä. Täällä paistoi aamulla aurinko, mutta äkkiä alkoi pilviä kerääntymään ja nyt siellä jo hieman pisarteleekikn. Sadetta saa vähän tullakin, mutta toivottavasti ei monta päivää kestävää kestosadetta.

  Mukavaa alkanutta viikkoa, ja Ossille muiskuja Elliltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potut ovat helpoimpia. Siellä ne kasvavat maan sisässä ihan oman onnensa nojassa:) Tulevat jos tulevat:):) Sipuleiden hyötysuhde on paljon huonompi vaikka täytyy myöntää, että yhtenä vuonna, kun miäs kokeili punasipuleita, niin ne olivat sitten kanssa ihan mielettömän hyviä.

   Täällä Kirkkonummellakin pisaroitsi hieman. Mitään karmeita sadekuuroja ei nyt lainkaan, niin kauan kun talonmaalaus on kesken. Mun ja tytön projekti tällä viikolla on etukuisti ja sen pylväät. Joutuukin pistään oikein pohjamaalit ja telata aik monta kerrosta sitten valkoista. Teille kanssa mukavata viikkoa ja Ellille Ossi-pusut!

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.