lauantai 16. huhtikuuta 2011

Apua: kärppä!!

Ossi kuuntelemassa ohjeitani:


Asumme 1994 valmistuneessa, itse rakennuttamassamme puutalossa. Toistaiseksi olemme viihtyneet talossamme erinomaisesti. Siis minä, mieheni, tyttäremme (nykyään kuitenkin vain viikonloppuisin) ja rakas Ossimme.

Seitsemän vuotta asuimme onnellisen tietämättömänä seikasta, että taloomme pääsee sisälle myös hiiriä. Sitten eräänä loppusyksyn iltana näin sellaisen inhottavan pikku hiirulaisen vilistävän lattialla. Itse asiassa somiahan nuo hiiret ja pikku myyrät ovat mutta vain ja ainoastaan talon seinien ulkopuolella. Siitä hetkestä alkoi sitten joka syksyinen hiirien metsästys. Hiirisaalis loka-joulukuu on noin 5-10 kappaletta. Sitten niitä ei enää tule loukkuihin. Viime talvena saunasta löytyi loukuista muutamaan otteeseen hiiriä jotka olivat tietysti kuolleet mutta sen lisäksi lähestulkoon luita myöten syöty. Illalla loukku oli tyhjä ja aamulla siinä oli syöty hiiri. Kysyin mieheltäni voiko tänne sisätiloihin päästä esimerkiksi kärppä tai lumikko. "No. Onhan tuo mahdollista", vastasi hän. Muutama ilta sitten mieheni sanoi parvekkeelta nähneensä kun kärppä livahti seinän pystylaudoituksen väliin. Nyt meillä sitten todistettavasti asuu myös kärppä. Todella toivon, että se otus on mallia poikamies tai ikäneito. Muutoin meillä asustaa kohta kärppäyhdyskunta.

Sattuneesta syystä minulla ei ole kärpästä kuvaa. Taitaa olla aika nopea veijari liikkeissäänkin. Delegoin Ossille eilen tehtävän: Ossin tehtävänä on nyt saalistaa kärppä. Pahoin pelkään että tuo homeli jää Ossilta tekemättä mutta ainakin se on nyt tietoinen mitä siltä odotan:) Kaikki kärpän hävitysohjeet otetaan kiitollisuudella vastaan...... Toisaalta kärppä syö tietysti myös eläviä hiiriä mutta haluaisin sen kärpänkin asustelevan tuolla luonnon puolella.


7 kommenttia:

 1. Ossi ottaa tämän asian todesta. "Mutta mistäs minä sen kärpän sitten tunnistan?" sanoo sen kysyvä ilme...
  Toivottavasti se otus päättää muuttaa heti kevään tullen muualle, kun hiiripaistit loppuu. Ei ole mitään kokemusta eikä karkoitusvinkkejä mulla. Sen sijaan hirveä muuttokuume päällä, kun eksyin etuovi.com -sivuille, ja sopiva kohdekin löytyi...
  Terv. Mai ja Arttu, joka nukkuu matkaväsymystä pois sohvalla

  VastaaPoista
 2. Ossille riittäisi kunhan se näkisi sen. Ei siinä tunnistusta tarvittaisikaan. On Ossissa niin paljon sitä metsästysviettiä.. Lähes mikä tahansa kelpaa:) Toivon kanssa oikein sydämeni pohjasta että tuo kärppä älyää palata luontoon...

  Oi kuinka ihanaa alkaa suunnitella muuttoa jos olet jo uuden kodin löytänyt:). Sisustussuunnitelmien teko se sitten ihanaa onkin. Terveisin Marja-Leena ja Ossi (joka juuri lenkillä).

  VastaaPoista
 3. Jos kärppä osuu Ossin kanssa samoille reiteille, kyllä Ossi saaliin tunnistaa. Eiköhän kärppä häivy lämpimien kelien myötä metsiin, jos ei siihen mennessä ole joutunut koiran hampaisiin.

  Meidän lähistöllä liikkuu fasaaneja. Toivon lintujen kiertävän pihamme kaukaa, Olli on päässyt jo pari kertaa 5 metrin päähän ja omalla pihalla voisi tehdä selvää linnusta, kun ei ole emäntää narun toisessa päässä hillitsemässä tunteita. Siinä olisi sitten jollekin perhonsidontatarvikkeita.

  VastaaPoista
 4. Jos Olli saalistaa fasaanin niin sulat pois ja sisälmykset ja uuniin! Syötävä lintuhan se on.

  Mieheni oli sitä mieltä, että kärppä ei asu meillä sisällä. Se vain käy tutkimassa hiiritilanteen. Täytyy kyllä myöntää, että pitkään aikaan ei ole rapissut missään eikä kyllä loukkuihin ole tullut ainukaistakaan hiirtä joulun seudun jälkeen. Ehkä joitain asioita on pakko hyväksyä kun asuu talossa peltojen keskellä... Mieheni mielestä kärppä on paljon parempi hiirituholainen kuin kissa - Ossista puhumattakaan. Kerran olen Ossin nähnyt saalistavan ulkosalta hiiren tai pienen myyrän.

  VastaaPoista
 5. Mistä kolosta se kärppä sisälle saakka pääsee? Oletteko kurkistaneet ulkolaudoituksen alle? Näin v. -41 rakennetun talon asukkaana uteliaana kyselen :) Eikö Ossi ole hälyttänyt aiemmin kärpän läsnäolosta? Syksyllähän hiiret tosin etsivät lämmintä paikkaa talven viettoon, mikäs sen lämpimämpi kuin sauna. Meillä hiiret tulevat sisään vain kuolleena kun kissat niitä näytille kantavat. Kevätterveisiä!

  VastaaPoista
 6. Siinä on nyt muutamia vaihtoehtoja. Saunan hormia pitkin. Sinne olen nähnyt nimittäin hiirenkin juoksevan. Siis muuratun piipun ja puuseinän väliin...Toinen vaihtoehto on kaikkien johtojen ja vesiputkien sisääntulovienti taloon. Sieltä jotenkin. Kerran istuessani alakerran vessassa kuuntelin järkyttävää ryminää joka tuli kun joku taatusti hiirtä isompi otus mesosi siellä putkien ja johtojen sekamelskassa. Kaiken kukkuraksi meillä on pystylaudoitettu talo joten ne lautojen alapäät ovat kuin "avoimia". Se laudoitus tyyppi on niin kutsuttu "lomalaudoitus" jossa kahden leveämmän laudan päällä on aina yksi kapeampi lauta. Äsh hankala selittää. No sieltä laudoituksen alareunasta kuitenkin pääsevät sekä hiiret että kärppä. Ei onneksi enää sitä isommat eläimet:) Ossi on kyllä osoittanut suurta kiinnostusta etuoven ulkopuolista pientä terassia kohtaan joten en ihmettelisi vaikka se tärppä asustelisi siellä. Kohta ovat kaaaikkki lumet sulaneet:) Ehkä se tärppäkin kohta tajuaa, että metsä kutsuu!!

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.