perjantai 24. helmikuuta 2012

Meidän mäykkyjen nimistä

Olen kiinnostunut paikoista ja paikkojen nimistä sekä myös ihmisten ja eläinten nimien alkuperästä. Tutkin usein Kustaa Vilkunan kirjaa Etunimet. Luen tietysti paljon muutakin ja tämän hauskan Etunimet kirjan lisäksi lueskelen silloin tällöin Heikki Ojan kirjoittamaa kirjaa Aikakirja. Sekin on puhtaaksi tietokirjaksi hyvin mielenkiintoinen. 


Päätin katsoa mitä Etunimet kirja kertoo meidän mäyräkoirista. Kirjoitan siis muutaman rivin niistä etunimistä, jotka löysin kyseisestä kirjasta. Jotakuinkin aakkosjärjestyksessä ja omistajittain ettei ketään sorsita:) 


Alphonse on ranskalainen nimi. Suomalaisessa almanakassa Alfonso almanakassa vuosina 1908-28. Alunperin muinaissaksalainen: ensiosa adal merkitsee aatelista ja jälkiosa funs innokasta, kiihkeää jaloa ja altista.


Aslan ei ole päässyt nimikirjaan. Asla on puhuttelunimi Aslakista. Aslan on turkin kieltä ja tarkoittaa leijonaa. Aslan-leijona on on Cliwe Staples Lewisin kirjoittaman Narnia-kirjasarjan keskeisiä hahmoja. Terveisiä teillepäin Maria. Päivittelehän poikien kuulumisia. Toivottavasti pikkuleijona ei ole tehnyt tuhojaan.


Arttu on puhuttelumuoto Artturista. Alkuaan englantilainen (kelttiläinen) Arthur oli almanakassa jo vuonna 1871 .Nimen alkuperä ei ole selvä.  Mahdollisesti lähtökohtana on keltin artos joka tarkoittaa karhua. Kuuluisin Arthur on ollut n 500 jKr. elänyt brittiläinen kuningas ja hänen pyöreän pöydän ritareistaan kertoo keskiaikainen Arthurin tarina. Bassea ei löytynyt. Lähin sinnepäin oleva nimi on vanhatestamentillinen nimi Batseba joka kylläkin on naisen nimi:)


Fanni on suomalainen muoto Fannysta. Ollut almanakassa vuodet 1872-1928. Fanny oli - Selman ohella se "taivaallinen" runotar, jolle Frans mikael Franzén (1772-1847) kirjoitti säkeitä. Nelli on päässyt kalenteriimme 1995. Suomalainen muoto Nellystä. Virossa Nelli esiintyi jo vuoden 1824 kalenterissa.


Jasusta, Jonesta ja Jimistä. Jasu on lempinimi monelle Jaakolle joka tulee nimestä Jakob (alkuaan heprealainen.  Jim on englantilainen lyhentymä Jaakobin hellittelymuodosta Jimmy. Sheriffit: Teillä on itseasiassa kaksi samannimistä koiraa! :) Jonesta ei löydy mitään:(


Mauri nimen pohjana on latinan Mauritius, marokkolainen eli siis maurilaisen näköinen mies. Maurin nimipäivä on omistettu Mauritius-pyhimykselle, joka oli legendan mukaan maurien päällikkö. Hän kuoli (302) marttyyrina Genéve-järven rannalla paikassa, jolla on vieläkin nimenään Saint Maurice.
Roope on tavallisin kansanomainen asu nimestä Robert joka taasen englantilainen versio jota Saksassa vastaa Rupert.


Olli on lähtöisin ruotsinkielisestä Olle-muodosta ja päässyt kalenteriimme 1950-luvulla. Syy myöhäiseen kalenteriin pääsyyn saattaa olla se, että sitä nimeä on pidetty tavallisena kutsumanimenä kaikista Olavi-nimiryhmän muodoista.


Ossi on lyhentymämuoto Ossianista. Ossian on gaelin kielen Oisin, Ossin deminutiivimuoto sanasta oss eli hirvi. Ossistahan piti tulla metsästyskoira:) Ossin muutama nimiehdotus oli Olli ja Mauri, mutta Olli on minun isäni ja Mauri appeni nimi, joten nimet eivät tulleet kysymykseen.


Peppiä ja Rillaa kirja ei tuntenut. Peppi Wikipediassa viittaa tietenkin siihen maailman kuuluisimpaan vahvaan tyttöön Peppi Pitkätossuun.


Pipsa on Itä-Suomessa käytetty versio nimestä Pirkko joka taasen tulee nimestä Birgitta.


Kuinka ollakaan Terapeuttia ei löytynyt nimikirjasta. Sohvi nimi on yleinen kansanomainen muoto Sofiasta joka kreikkalainen nimi, jonka merkitys on viisaus. Onneksi olkoon Sohvi! Almanakkaan nimen on tuonut pyhimyskalentereiden marttyrileski Sofia, joka legendan mukaan oli milanolainen ylhäisönainen, joka miehensä kuoleman jälkeen matkusti kolmen tyttärensä kanssa Roomaan kohtaamaan marttyyrikuoleman keisari Hadrianuksen aikaan.


Tässä vähän tietoa näistä meidän ihmisten nimisistä mäyriäisistä. Vähän lyhennettynä, joten lisää tietoa voitte halutessanne kaivaa Kustaa Vilkunan hauskasta Etunimet kirjasta. Oikein mukavaa viikonloppua kaikille mäyriäisille ja heidän omistajilleen.

21 kommenttia:

 1. Saitpas kiinnostumaan asiasta. Tiedän oman nimeni taustan mutta tarkistin vielä wikipediasta ja mitään uutta ja ihmeellistä ei löytynyt. Nellista sanottiin : "Nelli on suomalainen muoto Nelly-nimestä, joka on englantilainen lyhentymä nimestä Eleonoora tai Helena." (Muuten täsmälleen kuten tuossa kirjoitit.)

  VastaaPoista
 2. Kaunis Nelli: No olihan tuossa Etunimet kirjassa tietysti mainittuna tuo yhteys Eleonoraan ja Helenaan mutta minä potsi lyhensin vähän lausetta:( Monet nimet kirjassa on selitetty todella pitkästi. Itsekin olen lukenut omasta nimestäni. Nykyään jos kuulen nimeni, niin aika tasan tarkkaan tiedän, että kyseessä on viisikymppinen tai sitä vanhempi:) Etunimet kirja on oikeasti hauska ja hupaisa sekä tietoa antava. Vielä mielenkiintoisempaa olisi perehtyä joihinkiin paikannimiin täällä kotimaassamme. Suomessa on muuten tosi härskejä paikannimiä.:)

  Tyttäremme on saanut nimensä meidän vanhempien isoäitien mukaan. Hän on syntynyt vuonna 1993 ja sinä vuonna ei montaa hänen nimistään kastettu. Bumps seuraavana vuonna hänen nimensä oli kymmenen suosituimman tytön nimenä. Niin ne nimetkin vaan seuraavat tiettyjä trendejä ja menevät tiettyjen "kaavojen" ja muotivirtausten mukana.

  VastaaPoista
 3. Olipas mielenkiintoinen postaus.
  Ollihan tuli tyttärelle 1,5 vuoden ikäisenä ja tuolloin koiran nimi oli Oliver. Nimi oli hankala ja vääntyi meillä samantien Olliksi ja koirakin tottui uuteen nimeen samantien.

  Linkitän tämän postauksesi meidän blogissa, että kaikki varmasti löytävät nimensä alkuperän.

  VastaaPoista
 4. Wou - onpas mielenkiintoinen postaus! :) Eipä olekaan tullut mietittyä koirien nimiä aikaisemmin tältä kantilta.

  Meillä Rilla sai nimensä jo kasvattajalla, ja vaikka meistä nimi tuntui ensin vähän vieraalta, ei silti haluttu sitä vaihtaa, koska Rilla itse tunsi jo nimen. Itse yhdistän Rilla-nimen voimakkaasti L. M. Montgomeryn Kotikunnaan Rilla -kirjaan. Rillaa sanottiinkin pienempänä usein Rilla-Ma-Rillaksi tuon kirjan ja kirjasarjan mukaan.

  Peppi sai nimensä ahkeran mietinnän ja lopulta pienoisen miehen suostuttelun lopputuloksena. Peppi Pitkätossu oli minunkin lapsuuden suosikkeja niin kuin muutkin Lindgrenin kirjat. Välillä kutsun Peppiä tuon kuuluisan kaiman nimirimpsulla tyyliin: Peppi Lotta Sikuriina Rullakatriina Kissanminttu mamman pieni pitkuliini. ;) Peppi Lotaksi Peppiä kutsuttiin varsinkin vielä pienempänä aika paljonkin.

  Rilla ja Peppi lähettävät Herra Ossianille nenäpusut ja minä teille kaikille hyvän viikonlopun toivotukset! <3

  VastaaPoista
 5. Aikku: täytyy tunnustaa, että Olli on Olli:) Oliver olisi paljon hankalampi käytännössä. Aikku: oikeasta nimestäsi sanotaan Etunimet-kirjassa. "Aikku" on uusi suomalainen nimi. käsitetty Irjan rinnakkaisnimeksi. Ensimmäisen kerran sa tavataan Eino Leinon Helkavirsissä (II sarja 1916) "Aikku" ja Selinä, jossa runoilija on käyttänyt sitä pojannimenä. Oi sitä Leinoa!!! naisellisuus kuitenkin pian voitti jo eräässä l. Onervan runossa ja "Aikusta" on tullut erittäin suosittu tytönnimi. Suosituimmillaan ollut 1940-1965. Nimen alkuperää selvitettäessä ei pidä unohtaa, että venäjässä on naistennimet Arija, Ara jonka lähtökohta on kreikan mytologian Ariadne. Aikku sinä olet siis oikein runotyttö!!

  VastaaPoista
 6. Annamari. Mietinkin, mistä se Rilla oli niin tuttu. Ei vaan tullut juuri sillä hetkellä päähäni nuo vanhat ihanat kirjat!

  Anna nimi tulee heprean Hannah "armo" ja on käytetyimpiä naistennimiämme. Pyhä Anna oli Neitsyt Marian äiti. Sinun nimesi takana on sitten pyhimyksiä enemmänkin. Annasta on sitten paljon näitä variaatioita. Oikeastaan kymmeniä..

  VastaaPoista
 7. Oisko Doris-nimestä mitään?:) Alkoi ihan hirveästi kiinnostamaan :D

  VastaaPoista
 8. Eve: nyt saatkin pitkän vastauksen:) Ensiksikin olen pahoillani, etten kirjoittanut mitään Doriksesta. Olin nimittäin lähes varma, että nimestä ei löydy mitään, joten en edes tarkistanut asiaa. Mutta, mutta

  Doris: 15.1 ruots. almanakassa. Nimeä on selitetty eri tavoin: kreikan "doorilainen nainen" tai lyhentymä Dorothea-nimestä. Kreikan mytologiassa Doris on merenneidon nimi.

  Dorothea 6.2 ruots. almanakassa (suomalaisessa almanakassa 1705-1928) on kreikkalainen nimi, merkitys ´Jumalan lahja´. Pyhä Dorothea kuoli marttyyrina itäisessä Vähässä-Aasiassa Kappadokiassa vuosien 288 ja 304 välisenä aikana. Kumpikin katolinen kirkkokunta viettää yhä hänen muistojuhlaansa 6.2.

  Preussin suojeluspyhimys Dorothea, ihmetöistään kuuluisa nunna, vaikutti yli tuhat vuotta myöhemmin (k. 1384). Pohjolassa vanhin tunnettu Dorothea oli unionikuningatar (k. 1495). Turun hiippakunnan pyhimyskalentereissa Dorothea tavataan jo 1400-luvun alkupuolella. Myöhemmin Goethen "Hermann ja Dorothea" (1808) on levittänyt nimeä, josta syntynyt useita toisintoja, kuten ruotsin Dora, Tea ja mahdollisesti myös Doris.Voi että. Olisi pitänyt tarkistaa:( Minulle Doris ei ole tuttu kuin J. Karjalaisen laulusta, jossa Doris oli reissunainen...

  VastaaPoista
 9. Vautsi! Meidän isä ja poika eli Jimi ja Jasu ovat jokseenkin samanlaisia joten niiden yhteläinen nimi passaa vallan hyvin. Jone kuvaakin äijien äijää, tylyttäjää kuten Nikula.

  VastaaPoista
 10. Samanoloiset koirat, samanoloiset nimet:) Ai Jone on tullut Nikulasta? Minusta Nikula on aika söötti poika:) vaikka onkin sellainen "tylyttäjä" kuten kuvailit.

  VastaaPoista
 11. No niin, sulla on blogikin, kiitos kommentista ja linkistä;)
  Kissaihminen olen mutta kyll koiratkin on kiinnostavia. Luin, että oli irtokoria ollut liikkeellä (naapurin jotain..). Ai että mä oon niiiiin vihanen ihmisille, joiden mielestä just niiden koira saa olla irti ku se ei tee mitään pahaa kellekkään. Mun kesänviettopaikka saaressa on just semmosia koiranomistaji. Eikä oo kiva ku vieras koira tulle teltan pihalle norkoamaan mun syömisiä muusta puhumattakaan.
  Hyvää Tallinnan matkaa!

  VastaaPoista
 12. Arvaa, kenen kaulapannan laatassa lukee "Arthur" ;)))
  Ihan huvikseen joululahjan antaja oli laittanut siihen siniverisemmän nimen. Mikäs siinä, kyllä Arttu menee kutsumattakin kenen luo tahansa, joten ihan sama vaikka pannassa lukisi Musti, eihän sitä ennen näe kuin koira on jo tullut luokse.

  Kiva idea ja kokoelma blogikamujen nimistä. Ja tosi mielenkiintoisia lisätietoja monilla omien koiriensa nimistä. Rilla-Ma-Rilla on romanttisimmasta päästä, ja Olli-koiran omistajan nimeäkään unohtamatta tästä tuli aika runollinen postaus :)

  PS: Sain hyvällä ohjeistuksella blogistani lopultakin sanavahvarit pois! Onnittele mua Marja-Leena ;D))

  VastaaPoista
 13. Kristiina: Peukuta, että löydän niitä kaipaamiani pellavalankoja. Mukavaa lomanjatkoa.

  VastaaPoista
 14. Mai: Ai, Arttu on saanut kunkku-kaulapannan. Hauska idea. Onhan siinä puhelinnumero tai onhan molempien kamujen pannassa puhelinnumero, Bassen myös?

  Ossikin menisi vieraiden luokse, mutta sellaisella rähinällä, että heikompaa hirvittää. Ja siihen on syynsä, miksi Ossi rähisee - varsinkin miehille mutta se on niin pitkä tarina, että jos muistan niin teen siitä joskus oman postauksen. "Miten koira voikaan traumatisoitua?".

  Ai kuinka hienoa, että ne järkyt sanahirviöt ovat sinultakin poistuneet. IHANAA ja onnittelut hienosta suorituksesta. Kyllä niitä sanavahvareita juuri ja juuri kirjoittelee sellaiseen blogiin, jossa harvakseltaan käy. Olen tosiaan pari kertaa onnistunut poistumaan kommentoimatta kun ei vahvistus mennyt oikein. Sitten olen muutamaan otteeseen tosiaankin kirjoitellut kolmeen, neljään kertaan niitä vahvistuksia. Kun kirjoitat väärin, niin sieltä tulee erilainen. Et silleen. Lunta tulee. Mies juuttui autollaan (saab) tiehen, joten nyt pikkutraku jauhaa siellä.....Terveisiä teille.

  Minä luulin eilen tuhonneeni google-tilini mutta onneksi asia ei ollutkaan näin. Tarkoitukseni oli vain poistaa tämä googlen keräämä historialista.

  VastaaPoista
 15. Jep, puhelinnumerot on molemmilla.
  Tee ihmeessä joskus postaus Ossin miesvihasta. Koirien kanssa ei aiheet lopu! Arttu ottaa ihmiset pääasiassa ilahtuneesti vastaan, mutta Bassen aikana se haukkuu ja varmistaa kauemmin, onko tulija hyvissä aikeissa :) Meidän suloinen Mies, joka vahtii emäntää ja pikkuista, pääasia että lopettaa ajoissa ja siirtyy pusutteluun vieraiden kanssa.
  PS: parin päivän kuluttua Basse on FIX-rekkarissa ja sen sirun tunnistenumero johtaa mun luo, vaikka B sattuis karkaamaan. Näin kauan se multa kesti.

  VastaaPoista
 16. Ossilla ei olekaan kuin tatuointi. Täytyisikin muistaa siruttaa se joku kerta kun käy lääkärillä.Paranemisia flunssapotilaalle. M-L ja Ossi

  VastaaPoista
 17. Olen ollut blogipaitsiossa ja nyt pääsin vähän paremmalla ajalla lukemaan muiden juttuja. Kiva nimijuttu, tuo Sohvi on muuten isoäitini äidin nimi myös.

  Olen hikipäässä vääntänyt uutta blogia, se on nyt kokeiluluontoinen kun näissä menee enemmän aikaa kuin laki sallis. Terapeutin blogipohja on aika vanha, eikä juttuakaan aina heru. Jos haluat käydä vilkasemassa muuta kuin mäyräkoiraelämää, niin osoite on villaohdake.blogspot.com. Tai kyllä siellä mäyrikselläkin on oma roolinsa tietysti! Mutta muuta hömppää pääasiassa. Terkut Ossille ja sulle!

  VastaaPoista
 18. Sohvi: näinhän se on, että aina ei ole yhtään mitään asiaa eikä runosuonikaan laula. Terapeutista on aina vaan niin mukava lueskella.

  Ihanaa. Kevät koittaa. Tai ainakin jotain sinnepäin. Lumet sulavat ihan silmissä. Terveisiä teille sinne itään. Koko laumalle!!

  VastaaPoista
 19. Sinulle on tunnustus blogissani. <3

  http://kaikkielamanikoirat.blogspot.com/2012/03/award.html

  VastaaPoista
 20. Kiva kun olet kaivanut nimet esille :) Mä etsimällä etsin sopivaa nimeä Aslanille...soviteltiin suuhun ties mitä nimeä, Rafael oli ihan kalkkiviivoille asti päässyt ehdotus (vaikka poikani olikin sitä mieltä, että Merlin olisi hyvä :), mutta sitten lähdettiin hakemaan Aslan kotiin ja ensi töikseen se kaikella kahdeksanviikkoisen vimmallaan murisi Alphonselle lattialla kun oltiin kasvattajalla! :) Selkeä leijona, siis, vaikkakin Narnian Aslan on lempeä jättiläinen...ehkä Aslanistakin kasvaa sellainen :) Seuraavakin koira tulee varmasti olemaan A-alkuinen nimeltään...ehkä sitten Aramis, olisihan siinä sitten kolme muskettisoturimäyriäistä kasassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös sitten voi jo kieli mennä solmuun jos kaikkien nimi on joku A alkuinen? Ajattele jos kaikkia kolmea pitää komentaa lähes yhtäaikaisesti. No minä nyt kutsun miestänikin vahingossa välillä Ossiksi:) :) Tyttöni kun ratsasti niin siellä tallilla oli hetken aikaa kimo poni nimeltä Merlin:) Merlin ei muusta innostunut mutta estekisoissa meni niin, että hippulat vinkuivat.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.