maanantai 7. toukokuuta 2012

Pientä iltapuuhaa

Siinä on sitten reilut neljä kiloa korvasieniä. Noin paljon en ole eläissäni nähnyt muualla kuin torimyyjän pöydällä. Naapurini toi minulle. Nyt sitten pitää ryhtyä keittelemään ja pilkkomaan. Paljon on paljon, ja minulla on vain neljän litran kattiloita. Vähintään kahteen kertaan nuo herkulliset, myrkylliset sienet on keitettävä, ennenkuin se myrkky on (varmasti?) hävinnyt. Gyromitriini taisi olla sen myrkyn nimi....
18 kommenttia:

 1. Tässä tohinassa on aivan unohtunut, että korvasieniaika alkaa olla käsillä. Täällä saadaan varmaan vielä odottaa pari viikkoa ennen kuin satoa voi alkaa etsiä.

  Äitini keitti sienet aina kolmeen kertaan eli kerta vielä kiellon päälle. Tämä on jäänyt mieleen, vaikka nuorena ei niin paljon nuo kotihommat kiinnostaneetkaan (paitsi, että olin kova leipomaan kaikenlaista).

  terkkuja! t. Aikku ja Olli-vinkuvonku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä korvasieniä on kertakaikkiaan niin mahdoton määrä, että nyt saa kaksi kertaa keittämistä riittä. Pistin pakasterasian maalarinteippiin, että keitetty kaksi kertaa ja varmaan keitän kerran vielä ennenkuin laitan niistä ruokaa. Ikinä itse en ole luonnosta löytänyt sellaisia määriä korvasieniä, että olisin viitsinyt poimia:) Hyviähän ne ovat ja tämän saaliin naapurini (siis tuosta 2 kmn päästä) poimi ihan talonsa ympäriltä:) Ilmeisesti sienet viihtyivät heidän karikkeessaan. Vinkuvonku-Ollille rapsutuksia ja teille terveisiä!!

   Poista
 2. No siinäpä riittää puuhaa hetkeksi aikaa. Mut siis mä luulin että sieniä kasvaa (luonnossa) vain syksyllä. Mulle kun riittää nuo kaupan herkkusienet, niin en tiedä oikeista sienistä mitään. Joten viisaampi tyytyä niihin. Mutta herkuttele sinä vain sienisaaliillasi, kun varmasti osaat ne laittaakin. Toivottavasti Ossi ei pääse käpälöimään niitä, ettei tule masu pipiksi. Rapsuja Ossille ja mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomiseksi jäi vielä yksi keittosatsi. Karmea homma, vaikka ehkä vaivannäkö joskus sitten kannattaa. Korvasieni on tietääkseni ainoa sieni joka kasvaa keväällä. Nythän se on ollut "tapetilla" sen takia, että sen kaupallinen käyttö meinataan kieltää. No saa nähdä jääkö aikeeksi. Enpä tiedä onko Suomessa kukaan kuollut korvasienimyrkytykseen. Valkoinen kärpässieni sen sijaan on viime vuosina tappanut joitakin.

   On nuo eläimet sen verran fiksuja, että yleensä ne eivät koske mihinkään myrkylliseen. Terveisiä teille!

   Poista
 3. A-P-U-V-A!! Siis niitä on jo...mars metsään menee hän...ehkä kuitenkin odotan aamuun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsään hop, hop, jos yhtään tiedät paikkoja:) isoimmat olivat tooooooosi isoja. Taidan hakea siltä Karilta vähän maata ja heitellä nuo kaikki kannat tuohon pienelle 50 metrin pätkälle metsätietä, jolla ei kävellä eikä ajella. Josko saisin oman korvasienifarmin. Metsästä en noita korvasieniä ole koskaan löytänyt. Ei sen puoleen minua vähän epäilyttää ne sienet vaikka olenkin ne nyt kahteen kertaan jo keittänyt:)

   Poista
 4. Edellisen vastauksen viimenen lause voisi olla omasta suustani, joten jätän korvasienet kerääjille. Kerran olen maistanut erään ammattikokin tekemää korvasienikastiketta ja olihan se tosi hyvää. Luotin vaan siihen, että ne oli tosiaan keitetty tarpeeksi useasti. No ollaan tässä hengissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksipä en jaksa noita keväisiä herkkuja haeskellakaan. Nyt kun noin vaivattomasti sain hirmuisen satsin, niin pitäähän ne käsitellä. Varmaan keitän ne vielä ennen ruuaksilaittoa kolmanteen kertaan. Kummasti ne kutistuivat. Tulikohan niitä 6 tai 7 pakasterasiallista?
   Luulen, että olen henkissä vielä niiden sienten syönninkin jälkeen. Panostan kuitenkin tatteihin, kanttarelleihin ja suppilovahveroihin sitten syksyllä. Ai niin ja mustiin torvisieniin. Olen aikaisemmin tainnut kirjoittaakin, etten itse kerää mitään keiteltäviä sieniä. Syön toki, jos joku on nähnyt vaivaa laittaakseen niitä. Appi osaa tehdä ihanaa sekasienisalaattia. Mjamm

   Poista
 5. Minäkin jätän korvasienien etsiskelyn muille. Olen korvasienikeittoa kyllä joskus syönyt ja hyvä on mutta tuo myrkyllisuus arveluttaa. Tatteja rakastan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tatteja rakastan minäkin. Niin kronkeli olen kuitenskiin, että tattien pitää olla herkkutatteja!!

   Poista
 6. Korvasienen kasvattamista varten tarvii kaivaa kuoppa (taisi olla syvä kuoppa) laittaa pohjalle sanomalehteä ja sitt täyttää kuoppa hiekalla. Ehkä seuraavana tai sitä seuraavana sitt saa saalista. Asiaa ehkä auttaa jos tosiaan laitat nuo roippeet sinne kuoppaan, tai kyll kait niis roippeissa täytyis itiöitä olla.
  Hyvää on korvasieni mutta kun maassa kasvaa niiiin monta myrkytöntä sientä niin en ole noita kerännyt, tai siis en oo edes etsinyt, varmaan löytäisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy kokeilla sitä sanomalehtijuttua. Heittelen nuo kannat sinne kanssa. Tuo pieni tienpätkä, jota tosiaan ei käytetä on aika hiekkamaata. Jos sinne parin vuoden päästä pelmahtaa mahtava korvasienipelto, niin sitten kerään pois:) Metsään minäkin menen vain oikeastaan suppilovahveroiden takia:)

   Poista
 7. WAU, mikä saalis!

  Minä en ole mikään suuri korvasienifani, mutta syön kyllä, jos jossain tarjotaan. Muista sienistä tykkään tosi paljon.

  Pitääkö noita korvasieniä muuten jotenkin erityisesti putsata poimujen väleistä? Voiko niissä olla matoja, etanoita ja/tai hiekkaa?

  Ihanan kesäinen päivä ollut meillä tänään. Mites siellä Kirkkonummella?

  Terkkuja ja Ossille rapsuja! <3

  VastaaPoista
 8. Niitä on tosiaan hirmuisesti. Pakasteesta täytyy nyt aina välillä tehdä korvasienimuhennosta jonkun lisukkeeksi. Itse asiassa yllätyin niiden siivoamisen helppoudesta. Hiekka oli jalantyngässä, jonka napsaisin kokonaan pois. Etanoista varoiteltiin sienikirjassa, mutta yhtään etanaa en nähnyt niitä sieniä pilkkoessani kattilaan. Täällä on ollut tosi kauniin keväinen päivä. Lämmin ja aurinkoinen. Tytöille Ossilta virtuaalipusut.

  VastaaPoista
 9. OOOH mikä määrää!
  Mä oon muutaman löytäny aikoinaan entisen asuinpaikan läheltä, tais olla litran verran. Mie oon kanssa vähän epäileväinen noitten suhteen vaikka hyvää se muhennos onkin.
  Aurinkoista ja lämmintä oli täälläkin, pihahommissa piti olla:(
  Löysin tuolta jo valkovuokkojakin ihan avautumassa ja keltavuokot myös!
  Ossille rapsutuksia ja pusuja:)t.Tiitu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mies tosiaan sanoi, että nämä Karin keräämät sienet kasvoivat ihan niiden talon ympärillä, korvasienimetsänä No he ovat pari vuotta sitten rakentaneet sen talon ja se on sellaista hiekkaista maata niin taisivat korvasienet villintyä kasvamaan:) Tiitulle hyvänyön suukot kuorsaavalta Ossilta:)

   Poista
 10. Aivina . . .ootko kysyny TaitoShopista, ihan ku mä olisin esim. Tampereen Taitossa nähny.
  Kyselen tutuilta, jotka ehkä tietää.

  VastaaPoista
 11. Tekstiiliteollisuus
  http://www.tekstiiliteollisuus.fi/fi/kudontajapellavalangat

  Esito
  http://www.esito.fi/Kerrattu-aivinalanka-8/3

  Tuommoiset löyty.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.