tiistai 25. syyskuuta 2012

Riistaa tähtäimessä


Mieheni asensi takapihallemme riistakameran ja tässä saalista:Tänään aamulla neljä kauristaEilen oli valkohäntäpeurojen vuoroAi, että näitä kuvia on hauska seurata. Niitä oli kymmeniä... Tässä pari teidän iloksenne. Jos joskus tulee oikein hulppeita otoksia, niin laitan teille lisää. Nämä ovat niitä "possuja", jotka käyvät syömässä kaikki omenapuumme, kirsikkapuumme, perunoiden varret ja kukkaset. Arvatkaas, miksi meillä ei enää kauheasti laitella viljeltyjä kasveja... Kauriinhan saisi possauttaa omalta tontilta. Mies, vaikka on kova metsästäjä ei suostu ampumaan pihakauriita. No meillä on lemmikkinä Ossi ja tälläisiä villejä lemmikkejä:) Lisäys 26.9: Nuo kuvat saa sitten aika isokokoisiksi, jos haluaa:)

22 kommenttia:

 1. Nyt oon vähän kade.. ;) I h a n a luontodokumentti teillä siellä omasta takaa, wau! Ja ihanaa, että mies ei possauta "omaa väkeä" päiviltä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina välillähän sekä peuroja, että noita metsäkauriita näkee ihan livenäkin. Kauriit ovat minusta jollain tapaa somempia. Ossille ihan sama, molemmat tekevät sen ihan kiihkomieliseksi:) Täytyy vissiin alkaa nousta aamulla aikasempaan ja katella parvekkeelta, kun ne käyvät syömässä nuo niille viedyt omput:) Tytsyille terveisii ja suukkoja!

   Poista
 2. Ettei vaan olisi just se valkohäntäpeura, jonka näimme P:n kanssa Ossin iltalenkillä. On se varmaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa. En tiedä. Voi olla, että on. Voipi olla joku toinenkin yksilö. Tällä tytsyllä on kaveritytsy mukana. En minä muusta tietäisi, että ovat tytsyjä, mutta mies valistanut, että uroksilla on sarvet päässä:)

   Poista
 3. Oho. Piha täynnä paistia! Ainakin kuvainnollisesti, piha-asukkien rauhoittaminen on jalo ele :) Hienoa, että väkeä takapihalla riittää, sillä ainakin paikoittain valkohäntäpeurakanta on romahtanut pahanlaisesti. Ossi mahtaa nauttia hirveieläinten jättämistä hajujäljistä?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ossi tälläisenä riistaviettisenä ajurina saa mahtavia hepuleita ja on samassa hetkessä lähdössä perään, kun tuoreen jäljen haistaa. Siksipä tuo onkin aina kiinni. Piha-asukit ovat oikeasti rauhoitettuja täällä talossamme asuvan metsästäjän toimesta. Tälläinen hupaisa pieni yksityiskohta. Olenkin sanonut miehelleni, että siinähän ostelet joka vuosi uudet omenapuut. Nyt ovat kirsikkapuut saaneet olla aika rauhassa, kun ne ovat hyvin aidatut. Vähän on latvoja natusteltu.

   Pihamme on kuvaannollisesti aina täynnä paistia ja nuo kauriit saisi sieltä jopa napsaista pois. Minä olen sitä mieltä, että kun ne ovat syöneet niin paljon meiltä, niin me voisimme vähäsen harventaa niitä kauriita. Eipä muuten täällä näy mitenkään tuo valkohäntäperojen väheneminen. Ilmeisesti näissä läheisissä hirviseuroissa keskitytään hirviin. Metsästäjäkaarti on kanssa täällä sen verran venhempaa, että enää ei esimerkiksi ajot kulje tästä peltojen yli lainkaan. Silloin kun muutimme tänne melkein 20 vuotta sitten, niin täällä oli oikein miesjahteja.

   Jalolle paljon rapsutuksia. Ossi vaan ei lähetä suukkosia, kuten tytöille:)

   Poista
 4. Huokailin ihastuksesta kunnes pääsin tekstissäsi kohtaan jossa todetaan ihanien eläimien syövän kaiken istutetun. Onneksi saavat rauhassa olla pihalla, noita olisi ihana seurata. Laita ihmeessä lisää kuvia joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivätkös ole aika suloisia? Me olemme täällä vähän kuin eläintarhassa ilman aitoja. Onneksi ei olla karhuihin törmätty. Kerran viisi vuotta sitten luulen nähneeni sudenkin pääsiäisen aikaan. Nyt en mene vannomaan, mutta tilanne oli outo. Ossi oli pihalla ja säntäsi haukkuen ja samalla näin ikkunasta jonkun ison harmahtavan otuksen,siis oikeasti ison, juoksevan pajukon läpi. Sain jonkin ihmeen mielleyhtymän suteen ja juoksin repimään Ossin sisälle ja samalla kuulin vielä kauriin varoitushaukun. Se oli niin outo juttu, että melkein väitän nähneeni suden. Onhan noitakin liikkunut täällä Kirkkonummella. Pantasusi jopa repi yhtä lammaslaumaa.

   Noista metsäkauriista ja valkohäntäpeuroista ei ole tosiaan muuta haittaa kuin se, että ne syövät kaiken istutetun. Tuossa kerran naureskelimme miehemme kanssa, että haluavathan ne kauriitkin vaihtelua ruokavalioonsa.

   Nellille rapsutuksia ja Ossilta pusutuksia.

   Poista
 5. Voi että, noita on varmaan ihana seurata jos sattuu livenä näkemään. Ette ilmeisesti ihan keskustassa asu, kun tällaista väkeä pihalle eksyy. Saakos sillä kameeralla yökuvaa otettua? Vois olla mielenkiintoista katsoa, millaisia otuksia silloin on liikkeellä. Ihana mies sulla, kun jättää villilemmikit rauhaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin 30 kilometriä on täältä meiltä Hesan keskustan. Me asumme aika lähellä Långvikin kylän keskustaa:) Ei sentään ihan keskellä tätä Porkkalan niemeä.

   Siinä kamerassa on liiketunnistin ja se näppää kuvan aina, kun siinä omenakasalla käy joku (ovat sellaisia maahan pudonneita omppuja mieheni isältä). Ihan yökuvia ei ole tullut, kun nuo elukat eivät liiku ihan pimeimpään aikaan, vaan sekä ilta-, että aamuhämärän aikaan. Tosin oli siellä muutamia sellaisia valkoisia kuvia, joissa näkyi vain somat, mustat korvanpäät. Ei ollut valo riittänyt:( Jos ihan yökuvia haluaisi, niin sitten pitäisi laittaa joku valonlähde tuon kameran lisäksi ja sihdata se valo siihen omppukasaan. Ellille pusuja ja rapsuja.

   Poista
 6. No, onpa teillä tosiaa erikoisia "possuja". Harmittaa tietysti että popsivat puutarhan puhtaaksi, mutta vastapainoksi saatte katsoa tuommoisia kauniita eläimiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en tiedä olenko ihan ja täysin vakuuttunut vaakakuppien tasapainosta. Ovathan ne peurat ja kauriit hauskoja, mutta kyllä ne osaavat sitä tuhoakin tehdä. Toisaalta jos ei istuttele mitään, niin ei tarvitse harmitella sadon katoamista vieraisiin suihin. Mieheni on taas toivorikkaana löytänyt narsisseille uuden paikan:) No narsisseja me emme olekaan istuttaneet varmaan vuosikymmeneen.

   Poista
 7. Kyllä saattaisin varoituslaukauksen ampua, jos joku mun viljelyksillä kävisi! Onneksi täällä 6.kerroksen parvekkeella vaara ei ole kovinkaan suuri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuolla takapihalla ei ole mittään viljeltyä. Omenatkin ovat appiukolta. Parvekkeelta meillä sopisi hyvin sen kauriin possauttaa, mutta tuo mies ei suostu. On siinä minulla metsästäjä!!

   Poista
 8. Ooh mitä paisteja sulla Ossi siellä on, ihanku tarjottimella! Muakaan ei enää päästetä metsässä irti, kun olen kuulema liian monta kertaa (!) Ottanut hatkat paistin perään...mitäs järkeä siinä on ettei tosiMIEHIÄ päästetä paistin hakuun, kysyn vaan. Terkkuja naapurikaupungista! T. Mauri-setä

  VastaaPoista
 9. Eikös ole ihan hirveä vääryys mäyräkoiria kohtaan? Siinä on vain sellainen juttu, että aika helposti te tosiMIEHET päätyisitte auton alle. Näin käy itse asiassa aika helpostikin ajaville koirille, kun jäljet katoavat yleensä tielle ja sitten se koira jää siihen tielle tutkimaan, että mihinkäs suuntaan se paisti juoksikaan. Ossi on kuules ottanut hatkat pari kertaa, vaikka on ollut fleksissä. Toisen kerran nartsa katkesi (minulla) ja toisen kerran koko fleksi kirposi miehen kädestä. Ja sitten Ossi menikin kauriin perässä, niin että hippulat vinkuivat. Terveisii vaan sinne Espoon puolelle. M-L ja Ossi

  VastaaPoista
 10. Wau mitä riistakuvia. Vaikka ne syö sun omput ynnä muut niin kuitenkin on kiva kun tällaisia eläimiä on, ja että niitä näkee.
  Ai että olis kiva tommonen riistakamera mun teltalla;) Ainakin supi siellä nuuskii kun oon vetäytynyt sisälle. Ja sammakot ja myyrät rapistelee. Vuosi sitten oli pari peuraa saaressa vaikka oli ihmisiäkin. Hirvet ui keväällä pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuommoinen riistakamera kuvaa vaan siitä kohdasta mihin se on asennettu ja tarkennettu. Ensimmäiset kuvat olivat aika huteja ja sitten mies käänsi kameraa, niin sitten alkoi näkyä näitä elikoita. Vai supi käy rapistelemassa sun teltallasi. No ei niistäkään sen suurempaa haitta ole. Tosin meillä kun on tuo lampi tuossa, niin ei siinä ole yhtään vesilintuja kun justiinsa supit ja ehkä ketut syö pois kaikki munat. Ainakin niitten lintujen, jotka maahan pesivät. Pari telkkäpoikuetta on joskus näkynyt, mutta telkkähän pesiikin isoon pönttöön ja meil on rannassa telkänpönttö. Täytyykin käydä vastavierailulla kattomassa mitä olet puuhaillut. Terveisii M-L

   Poista
 11. Kauniita ovat katsella, mutta harmi että syövät istutukset. Meillä on täällä vaan kissoja joita Tiitu haluais päästä jahtaamaan;) Kamala ulina oli lauantainakin kissan perään kun näki! Hyvin Tiitun arvet on parantunu ja karvakin kasvaa hyvää vauhtia, vielä näkyy erivärinen läntti kyljessä. Nyt on muuten masennusta kun on juoksuaika:( ja aina sataa, ei pääse lenkillekkään!
  Ossille pusut ja rapsutukset:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, me vuosi vuodelta vähennetään näitä meidän istutuksia. Tänä vuonna ei olisi tullut perunaa muutenkaan, kun ensin ne istukkaat hukkuivat ja sitten maa kuivui niin, että se oli ihan kivikovaa.

   Ai Tiitulla on juoksut. No olisikohan se Tiitun perään, kun toi meidän koira ulisee. Taitaa olla kuitenkin joku tuntematon joka Ossin mielenrauhan on vienyt. Mieheni sanoi, että näki jonkun mustan labradorinartun jolla oli juoksu. Se on joku uusi täällä "naapurustossa". Tiitulle virtuaalisuukot kuitennii. Aika hyvin on se karva jo kasvanutkin. Terveisii

   Poista
 12. Oih ja voih! Onpa oikea paratiisi, teidän kotinne ympäristöineen. Täytyy tunnustaa, etten harmittelisi yhtään, jos vastaavassa saisin asua. Ihan ilolla antaisin noiden upeiden eläinten herkutella puutarhassani. No, minullahan ei olisikaan mitään isolla työllä tehtyjä istutuksia tai viljelyksiä. Saattaisin kasvattaa vain peuroille sopivia lajeja ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä meidän "paratiisi" ja Hesaan on sit kuitenkii vain 30 km. Oma auto on kyllä ihan välttämätön. Oikeesti kaksikin kappaletta on käytössä.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.