lauantai 28. marraskuuta 2015

Hyvää pikkujoulua

Se on sitten pikkujoulu! Eilen tuli vietettyä pikkujoulua oikein kynttilän valkeessa:) Olosuhteiden pakosta näet. Meille sattui parin tunnin sähkökatkos. Tai, jos nyt ihan tarkkoja ollaan, niin puolentoista tunnin. Tarpeeksi pitkä, jotta meinasi hermot mennä:) Pistin tekstiviestiä naapurin rouvalle, että kaivoitkos kynttilät esiin, niin eikös he olleet menossa Omppuun, vissiin koko perheen voimalla, katsomaan elokuvaa:) Selvisivät siis juuri sähkökatkosta. Hevoset saattoivat olla vähän ihmeissään, kun äkkiä menivät valot.

Päätähtönen lempitouhussaan, jyystelemässä omaa shaaliaan,
taljan päällä. Se ikivanha villisikatalja on lennätetty roskiin jo ajat sitten. Tuo on miähen töistä tuoma gnun talja. Mutta on tuo Ossi niin sanotusti "riistan ruskea". Niin sillä lukee koirapassissa. Päivitin taas rokotuspassin. Varmaan ELL-aseman hoitoapulainen oli kärmeissään, kun hän sai pistää monen vuoden tiedot kerralla. Luulettekos, että meikäläisen "hattara"- päällä saadaan joka rokotus kerta passi mukaan? No ei valitettavasti.
Minä lupasin tyttärelle, että kudon hänen yhdelle tyttö kaverille sukat Pariisiin, joululahjaksi. Tyttö on ihan suomalainen, mutta on eksynyt "Paraisille", niin kuin tytärkin. En ole tavannut tytön kaveria, mutta lupasin joka tapauksessa kutoa *linkki* tälläiset Kerttu-sukat hänelle. Malli on loppujen lopuksi melko yksinkertainen, mutta oikein sievä. 

Olen taas onnistunut kylvämään puikkojani jonnekin, joten ostin Prismasta kahdet puikkosarjat, samalla kuin ostin lankaakin. Nyt kudinta alulle. Kerkeisi tässä jokuset sukat valmistua ennen joulua, mutta olen tainnut kyllästää lähes kaikki tuttavani sukilla, eikä yksikään heistä ole vielä sanonut, että nyt tarttisi uusia. Käyttävätköhän ihmiset enää edes villasukkia? Minä tykkään käyttää koti oloissa villasukkia, koska minusta tuntuu, että meillä on vähän viileää, vai ollaankohan me liian pihejä sen lämmitystermostaatin kanssa? Meidän vanha naapuri piti talossaan lämpötilaa +26, joka on minun mielestäni läkähdyttävän kuumaa, oikeasti. Meillä on sellainen +21-22. Oikein mukavaa pikkujoulua kaikille Ossilasta!

10 kommenttia:

 1. Párekin Palvelijatar28. marraskuuta 2015 klo 17.14

  Onko nyt pikkujoulu? Oikein mukavaa sellaista Ossilaan!
  Suloinen kuva Ossista!
  Oi miten ihanat sukat on tyttären ystävätär saamassa. Minä olen villasukkien suurkuluttaja. Kesät talvet. Kotona kuljen aina villasukissa. En ole ikinä oppinut tekemään kantapäätä niin, että sitä kehtaisi muille näyttää, mutta Párek ei arvostele eikä luultavasti ymmärrä kantapäistä mitään, joten estoitta voin muutamia omia tekeleitäni käyttää. Ovat kohta kuluneet loppuun ja sitten olen pulassa. Ranteessani oleva ganglion on äitynyt sen verran ilkeäksi, ettei kutominen enää käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olin kanssa vähän "hoomoilasena", kun yksi kaverini kertoi perjantaina olevansa firman pikkujouluissa. Heillä on jo vuosikausia ollut täysin alkottomat pikkujoulut ja heidän yritys on sitten satsannut ruuan laatuun ja ohjelmaan- Eikös ensimmäisen adventin tienoilla "pikkujouluja" vietetä? Heh, minä juu vietin eilen sähkökatkoksella:) :), oikeen tunnelmavalaistuksessa.pakon edessä.

   Sinulle ei sitten jostain syystä ole kantapään salaisuus selvinnyt. Eihän se nyt järin monimutkainen ole. Yritin aika pienenä opetella kutomaan sukkaa ja nyt 82-vuotias tätini minua silloin neuvoi. Enkä tajunnut höykäsen pöläystä. Vasta jokunen vuosi sitten päätin opetella neulomaan sukat. Minähän yleensä teen loppuun sen minkä päätän tehdä. Sen verran sisupussi olen luonteeeltani. Jonkun kymmenen sukkaparin jälkeen se kantapää ei enää tuntunut lainkaan monimutkaiselta.

   Minähän lompsuttelen usein kotosalla itse kudotuissa sukissa. Kesällä minulla on kyllä monasti kudotut puuvillasukat. Nuo mallisukat ovat aika kivat. Varsinkin se väri on herkullinen. Taidankin kutoa itselleni vähän tuon väriset. Ehkä enempi koivunvihreään vivahtavat. Kunhan nyt saan nuo lahjasukat valmiiksi:) Teille molemmille terkkuja Ossilasta!

   Poista
 2. Yllä kommetoijahan on ilmiselvästi sukkien tarpeessa, hänelle sun passaa yhdet tehdä.
  Mä käytän vallan villasukkia. Ohuita kun teen niin mahtuvat hyvin normikenkiin, ja paksummasta sitten kumisaappaisiin.
  Tuollaista viileätä on mullakin täällä, parempi on olla viileässä kuin liian lämpimässä. Just ja just saan pidettyä lämpötilan alhaalla, millin jos liikaa kääntää patterin säätimestä niin jo pukkaa kuuma tulla. Ihan kiinni patteria ei voi pitää koska silloin se oikein hohkaa kylmää mikä ei ole kiva sekään.
  Mukavaa adventtiaikaa Ossilan väelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet Kristiina aikas hyvä ajatusten lukija. Minäkin käytän villasukkia, mutta myös niitä puuvillasukkia, siis kesällä.. yllättävän mukavia nekin ovat jalassa. Minähän käytän unisukkia:) myös. Omat kutomat ihan puhtoisesta suomen lampaan villasta on monasti talvella. Joskus on sitten liian kuuma ja heräilenkin ilman sukkia:)

   Kerrostalossa voi olla vähän hankalampaa säätää sitä lämpöö, kun siellähän on oltava joku tietty lämpö, niin että se joka haluaa vähän lämpöisempää saa sen. Vaikka kait taloyhtiöissä on jotkut normilämmöt. Muistan, kun asuimme miähen kanssa Tapiolassa ja siinä yksiössä oli ihan järkyttävän kylmä. Se oli sellainen asunto, joka oli ollut miäehn isoäidin ja me asuimme siinä aika edullisesti, maksoimme vain yhtiövastikkeen. Siellä kävi silloin aikoinaan joku taloyhtiön kaveri mittailemassa seinistä ja sieltä sun täältä sitä lämpöä, ennenkuin päästiin yhteisymmärrykseen, että siellä asunnossa oli liian kylmä:)

   Sulle ja Uskolle kanssa oikein mukavaa ensimmäistä adventtia.

   Poista
 3. Villasukkien suurkuluttaja täälläkin. Villasukat aina jalassa, niin kotona kuin lenkillä lenkkareissa :) Sievät Kerttusukat!

  Harmi vaan kun en itse osaa sellaisia kutoa (tai varmaan osaisin kun opettelisin), mutta en ole käsityöihmisiä sitten ollenkaan. Onneksi serkkutyttön on ja hän pitää minut villasukissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen löytänyt itselleni kaksi käsityön lajia, joista pidän. Sukkien teon ja kangaspuut. Sinulla on mukava serkkutyttö, kun neuloo sinulle tarpeeksi sukkia. Terkut sinulle ja Wiimalle.

   Poista
 4. Ehottomasti villasukat jalassa. Aena. Sano äet.
  Mummu neolo terveenä ollessaan jokkaeselle jäsenelle kassillisen sukkija.
  Passoo niissä nyt vipastella:) Jopa minun eeltäjällehhii neolo sukat joehinka ukki laetto huopapohjat. Soppii mullehhii:)
  Äet ee oo oppinna kantapiän tekkoo. Sillon niin kova piä ettee oppi tartu.
  Vuan sano nuihen mummun tekemmiin riittävän sille loppuiäks. Ee muka oo syytä ennee opetella.
  Ossilla on mukava tuo huopa. Mulla olj samavvärinen vuan pienempi. Saen sen syntymäkottoo lähtiissänj. Ja nuttuutin sitä justiisa niinku Ossi ommoosa:) Ee kaavvan kestännä. Mukavata atventtiaekoo teelle Ossilaan! Joolu on tuas vähä lähempänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kuumimpina kesäpäivinä voipi jättää sukat poies. On teillä sitten villasukkia muutaman ihmisen elin iäksi... Suostutko Iivari pitämään villasukkia. Tiiän ainakin yhden mäyräkoiran joka vaikka raatelisi villasukat jalastaan. Nyt on jätetty töppöstenkin harjoittelu vähän vähemmälle. Mutta vielä minä tuon Ossikan opetan käyttämään töpsiköitä. haasteellista!

   Tuo "huopa" taitaa olla puuvillaa ja ihan ohut. Nakkasin sen tuossa joku aika sitten Ossin käyttöön. Ihme ja kumma, Ossi ei ole vielä reikiä raastanut huopaan. Saa nähdä kauanko kestää... Joulu lähestyy, minulla on joulu jo 20. äivä, kun tytär tulee vajaaksi viikoksi. Terkut Ossilasta teille!

   Poista
 5. Minä en ole elämässäni sukkia kutonut kuin koulussa vissiin. En ainakaan muista ainuttakaan sukkaparia, joka olisi omin käsin kudottu. Ei oikein luonnista tuo viiden puikon käsittely. Muutkin kutomiseni teen kaikki pyöröpuikoilla, en edes omista pitkiä puikkoja.
  Mutta minullapa on juuri tuollaiset sukat, joita olet nyt kutomassa sinne "paraisille"! Tyttäreni on ahkera kutoja ja meille on kertynyt sukkapari poikinensa vuosien varrella.
  Hyvää ensimmäistä adventtiviikkoa sinne lutuiselle Ossille perheineen!

  VastaaPoista
 6. Minä taisin koulussa neuloa/kutoa tumput. Kun kudon sukkia, pistän yhdelle puikolle kahden puikon silmät. On joutuisampaa.

  Tuo malli on varmaan melkoisen vanha malli. Juur jouduin valitettavasti pari kiekausta purkamaan. Mukavaa adventin aikaa Saksaan teille. Nyt kudin näppysiin ja sohvalle. Terkut Ossilasta.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.