maanantai 29. elokuuta 2011

Allergiatestistä

Ossi kuistilla valmiina singahtamaan niin pitkälle kuin fleksi ja juoksunaru myötäävät.


Siitä allergiatestistä. Kävimme siis 8.7 testissä kun oli ell:ille muutakin asiaa. Veritestiin pitää olla syömättä ja nyt oli pidettykin Ossia takoituksella syömättä. Siinä tapauksessa, että sitä olisi jouduttu rauhoittamaan kun olivat ne tassut vähän jyrsityt.

Allergian määritelmä on ell:iltä saamani monisteen mukaan seuraava: "Allergialla tarkoitetaan yksilön immuunijärjestelmän synnynnäistä tai hankittua herkistymistä yhtä tai useaa ainetta vastaan. Kun immuunijärjestelmä on herkistynyt jollekin aineelle, se reagoi liian voimakkaasti havaitessaan kyseisen aineen. Tälläistä ainetta kutsutaan allergeeniksi. Allergisen yksilön immuunijärjestelmä pitää jotakin elimistön kannalta normaalia ainetta vieraana ja se ryhtyy hyökkäykseen puolystaakseen elimistöä. Eläinten immuunijärjestelmän tyypillisiä puolustusreaktioita ovat esimerkiksi syyhy tai kutina, tassujen liioiteltu nuoleminen ja kaluaminen, korvatulehdukset, turkinlähtö ja erilaiset iho-ongelmat"

Testattavia olivat

1) heinäkasvit: Bermudanruoho, nata, kattara, rölli, timotei, niittynurmikka, raiheinä, karvamesiheinä, tuoksusimake, koiranheinä ja järviruoko. Näistä positiivisen eli allergisen reaktion aiheuttavat nata, niittynurmikka, tuoksusimake ja järviruoko. Timotein saattaisin tunnistaa. Mitään muita kasveja en:(

2) Ruohokasvit: Tuoksukki, jauhosavikka, heinäratamo, hierakat, nokkonen, revonhäntä, pujo, puna-apila, voikukka, kultapiisku. Näistä Ossi sai positiivisen tuloksen heinäratamosta, nokkosesta, pujosta ja voikukasta. Nämä kolme sentään tunnistan ja pujohan on ihmisellekin hyvin allergisoiva. Meidän tiemme varrella ei ole juurikaan pujoja kun niitä olen ahkerasti vuosien varrella nyhtänyt pois ennenkuin alkavat kukkia ja levitä.

3) Puut: Koivu, leppä, pähkinäpensas, saarni, poppeli, jalava, tammi, paju ja pyökki. Allergiaa aiheuttavat: koivu, pähkinäpensas, tammi ja paju. Itsekin olen pajulle allerginen.

4) Sieni-eläimet tai olisiko sana itiöt parempi: Vain latinankieliset nimet: aspergillus (jonkinlainen homesieni), altemaria, helminthosporium, cladosporium, penicillium (siis penisilliini ilm.), rhizopus, smutmix, stemphyllium, curvularia, candida albicans, pullularia, fusarium, nigrospora. Kuusi viimeistä ovat joitain kasvitautien aiheuttajia. Stemphyllium aiheuttaa porkkanan mustamätää. Näistä reaktion aiheuttivat stemphyllium, curvularia ja fusarium.

5) Epiteelit: kissa, koira, höyhensekoitus, cavia porcellus, hevosen karva, hiiren epiteeli. Ei reaktioita.

6) Pöly: Pölypunkki. Sekä p. pteronyssinus että d. farinae, varastopunkki lepido, varastopunkki tyrophagys, varastopunkki acarus siro. Kaikkein eniten markkereita antoi koko testistä pölypunkki pteronyssinus. Varastopunkki tyrophagus oli "rajatapaus".

7) Ruoka-aineet: nauta, kani, kana, sika, peura, kananmuna,maito, soija, maissi, vehnä, lammas, riisi, kalkkuna, durra, kaura, ohra, peruna, panimohiiva, merilevä, tomaatti, kala, porkkana, herne, ankka. Näistä allergisen reaktion saivat aikaan: peura, maissi, vehnä, peruna, tomaatti ja herne. No ainoastaan peura on oikeastaan koskaan kuulunut Ossin ruokavalioon. Perunaa ja vielä vähemmän tomaatteja tai herneitä Ossi on syönytkään. Muutenkin ihmettelisin kovasti jos koiraa ruokittaisiin maissilla, vehnällä, perunalla, tomaateilla ja herneillä. Muuten sellainen vihannes mitä EI testattu mutta joka on hirmuisen allergisoiva on selleri ja siitä ei lähde allergeenit edes kypsentämällä. Tämän tiedän kun mieheni on erityisen allerginen juuri sellerille. Siinä mielessä hyvä, ettei maito antanut reaktiota. Eihän Ossi nyt maitoa juo tietenkään mutta se rakastaa juustoja joita se saa joskus herkkupaloina.

8 ) "Indoor": Ihmisen epiteeli, villa, pumpuli, kapokki, pyrethtum, juutti/sisal, tupakansavu. Ihmisen epiteeli antoi viidenneksi eniten markkereita koko testistä. Siis meidän koira on allerginen meille jotka rakastavat sitä yli kaiken. Tupakansavulle Ossi ei ollut allerginen joten se voi edelleen mennä mieheni kanssa parvekkeelle kun mieheni polttelee sikareitaan. Se tapahtuma on Ossille tärkeä. Sisällä täällä talossa ei ole poltettu koskaan.

9) Hyönteiset: torakka, hyttynen, kärpänen. Ei allergiaa. Hyttysiä ja kärpäsiä meille saattaa joskus eksyä sisällekin. Torakat ovat nykyään niin harvinaisia, että meillä ei sentään niitä ole. Olen kyllä elämässäni nähnyt torakan joten tiedän miltä se näyttää. Floridassa, ihan suhteellisen siistissä hotellissa juoksi torakka lattialla samoin kuin New Yorkissa. Oli muuten neljän tähden hotelli Manhattanilla...

10) Kirput: ei allergiaa

11) Stafylokokki: rajalla. Tämähän on bakteeri joka aiheuttaa erilaisia infektioita joten jos ihossa on joku vaurio niin varmasti se tulehduksen aiheuttaa..

12) Malassezia (googlen mukaan kaikkien ihmisten iholla luontaisesti esiintyvä hiivasieni): Ei allergiaa. No ihmisen epiteelille Ossi on allerginen eli tämä sitten tarkoittaa ilmeisesti yleisesti ihon hilsehtivää pintakerrosta.

Kaiken kaikkiaan Ossin allergia on hieman hankalan puoleinen vaikka oireita nyt ei niin hirmuisesti olekaan. Allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet ovat helposti karsittavissa. Sille, että tuolla ulkona kasvaa varmaan kaikkiaa allergiaa aiheuttavia kasveja ei paljoa mahda. Tontillammekin kasvaa useita koivuja. Ehkä se siedätyshoito auttaa. Sitten pitää tassut huuhdella useammin jotta ei jäisi niitä siitepölyjäämiä. Lisäksi pitää täällä huushollissa siivota hieman enemmän ja siirtää muualle täältä miehen työhuoneesta yksi karhuntalja ja yksi villisiantalja. Siinäpä melkein ne jutut joille jotain voi tehdä.

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

7 kommenttia:

 1. Tämä oli oikein mielenkiintoinen postaus, kiitos! Vaikka kivaa ei tietenkään ole se, että Ossilla ilmeni noinkin monta allergian aiheuttajaa. Itse tunsin erityisen vavahduksen (ihmisepiteelin lisäksi tietysti) voikukan kohdalla. Auta armias, jos meillä joskus allergisoidutaan sille! Meitin pihalla kun ei paljon muuta kasvakaan, auts!

  Perunasta tuli sen verran mieleen, että se sopii ilmeisen usein vatsaherkille koirille hiilihydraatin lähteeksi. Meilläkin koirat syövät kuivamuonaa, jossa pääraakaaineet ovat riista ja peruna. Rillahan on osoittanut westielle tyypillistä vatsaoireilua, joka on tällä ruualla pysynyt kutakuinkin kurissa (koputan puuta).

  Antoiko elli muuten jotain erityisohjeita tai toimintatapoja, joita Ossin kanssa tulisi nyt noudattaa? Tiedäthän muuten Vilin blogin, jossa omistajansa on (valitettavast) hyvinkin perehtynyt koirien allergioihin? Vili reagoi ainakin moniin siitepölyihin. Käyhän kurkkaamassa, jos et ole jo käynytkin: http://allergisenkoiranblogi.blogspot.com/

  Hyviä vointeja silti Ossille ja sinulle! Mukavaa, ettei Ossin oireilu kuitenkaan ole kovin voimakasta.

  VastaaPoista
 2. Ell joka ensimmäisenä epäili Ossilla olevan allergiaa suositteli peura-perunanappulaseosta. Onneksi valittiin kuitenkin toinen (Royal Caninin Hypoallergic)muutenhan Ossi olisi saanut molempia aineita joille se on allerginen. Peruna taitaa olla tosiaan ihan ok vatsantäytettä ja energianlähdettä sellaisille koirille jotka sitä voivat syödä. Itse kyllä olen sitä mieltä, että koira kuuluu enempi lihansyöjiin. Tuo peura voi olla altistuksesta koska sitä Ossi on saanut aina kun olen peurasta ruokaa tehnyt. No ei saa enää. Ell:iltä sain vain tämän raportin mukana monisteen jossa puhuttiin lääkehoidosta, siedätyshoidosta ja paras tapa välttää näitä allergisoivia asioita. Lääkkeethän eivät paranna mitään. Ne ainoastaan lievittävät oireita. Siedätyshoidon varmaan otamme joten ensi kesänä sitten vähän vastustusta joillekin allergisoiville kasvilajeille. Vilin blogissa olen käynyt katselemassa muutamaan otteeseen.

  VastaaPoista
 3. Hankalia ovat allergian aiheuttajat Ossilla...melkein pahimmat mahdolliset: heinäkasveja ja ihmisen epiteeli, siinä mielessä, että noita on just se vaikein karsia pois. Mutta siedätyksen voisi kuvitella toimivan (meillä on toiminut pojalla, joka periaatteessa on eläinepiteellille allerginen tai lähinnä itse asiassa proteiinille -> siksipä kissat allergisoivatkin yleensä ko. ihmisryhmää eniten kun nuolevat itseään ja syljessähän on sitä protskua, samoin jos ovat sisäkissoja ja käyvät hiekkalaatikolla sisällä. Poika on kuitenkin siedättynyt hyvin Alfielle, aivan kuten oletinkin :)

  Harmillista tosiaan Ossin kohdalla, mutta hyvä ettei nuita ruoka-aineallergioita ollut enempää, joten karsiminen niiden kohdalla helppoa :)

  Tsemppiä teille! Ja Ossille rapsut!

  VastaaPoista
 4. Maria: Näinhän se on, että me emme voi sulkea itseämme pois Ossilta.Joitain pieniä muutoksia voimme tehdä ja sitten koettaa sitä siedätyshoitoa. Niillä korteilla on pelattava jotka jaetaan. Onneksi ne Ossin oireet eivät ole kuitenkaan ihan kokoaikaisia eikä iho-oireet pahoja paitsi silloin tietysti kun se jyrsii ne tassunsa rikki.Ajattelin, että tästä lähtien kylvetän sen tassuja vähintään kerran viikossa Malasebilla tai Hexosililla niin sekin vähentää kutinaa tassuissa. Hymy-Alfielle rapsutuksia:)

  VastaaPoista
 5. Todella harmillista!!

  Kuule, kyselit mistä noita mäyriksiä voi ostaa...Se on ostettu eräästä sisustusliikkeestä, nimeltään Homeberry.

  Oikein mukavaa ja hyvää oloa tuottavaa viikonloppua sinulle ja Ossille!♥

  VastaaPoista
 6. Teillä on siis aika pitkälti sama tilanne kuin meillä. Ruokahan on helppo rajata, mutta mitenkäs tuon ulkoilun hoitaa ettei törmää noihin allergiaa pahentaviin tekijöihin?! Meillä Jone on jälleen aikanut oireilla, siitepölyt on hävinneet, mutta tilalle on tullut homeet. Eli kesän aikana saavutetut tulokset rapisevat sitä mukaa kun koira nuolee itseään. Lääkityksestä ja hoidosta huolimatta. Tsemppiä Ossille ja tukijoukoille!

  VastaaPoista
 7. Marge. Kiitos tiedosta.Olenkin jo ryhtynyt toimiin, josko vaikka saisin ostettua sellaisen hauskan kangasmäyriksen. No onhan minulla rakas Ossi sentään ja vähän noita muitakin mäykkyjuttuja.Yksi ihana huopa-Ossi ja virkattu.Molemmat visusti tallessa Ossin hyväilyiltä!

  Sheriffit: Totesinkin jo tuossa aiemmin, että itseämme emme saa pois Ossin elämästä.Nuo kasvit ovat todella hankalat. Peuranlihan jättäminen pois herkkupaloista ei ole ongelma.Ell:iltä meinaan kysysä miten siihen allergiaan vaikuttaa lihan kypsentäminen. Silloinhan sen lihan valkuaisaineen rakenne muuttuu. On nämä allergiat ihmeellisiä. Nuo homeitiötkin. Ei meillä mikään hometalo ole. No onhan hevosiakin jotka eivät voi syödä tuoretta heinää vaan saavat kaviokuumeen. Tämäkin on tietynlainen "allergia" tai liittyy jotenkin ruuansulatukseen. Kuivassa heinässä valkuainen on sitten erilaista ja sitä nämä kaviokuumeen saavat hevoset voivat popsia. Täytyy muutenkin viedä Ossia kohta taas Ell:lle joten otan sitten selvää kaikista mahdollisista hoidoista. Ei onneksi mitään akuuttia.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.