maanantai 12. lokakuuta 2015

Kyläilemässä ja remontti ohi

Kukas ihana mäykky se tässä leikkii? No Arttuhan se siinä. Minulla ja Pepin ja Rillan emännällä Annamarilla oli ilo vierailla Main luona ja tavata taasen Arttu. Annamari toi Artulle aivan syötävän suloisen kiekuvan kanan.

Wuhuu

Jee, tämä vinkuu ja kotkottaa!

Tämä on kiva lelu

Varsinkin kun minun kanssa leikitään

Anna minulle se kana

Elä vie sitä kanaa pois, muuten suutun

Oho, hups

leikitään vielä, joka raaja kiekuu
 Onneksi mäyriäinen on mäyriäinen, muutkin kun meidän Ossi:)
Hyvä Arttu
 Miksi minä hullu esittelen vessanpönttöä? Wuhuu, tässä on uusi pönttö vanhan tilalla ja tänään oli ihan viimeinen remonttipäivä. Pönttö pääsi paikalleen ja vanha "tilataideteos" pihalta lähti kierrätykseen... No piti sitten viimeisessäkin remppapäivässä olla pieni sähläys. Joku viksu ja vilmaattinen myyjä oli jälleen kerran antanut miähelle väärän patterin, eikä miäs ollut tarkistanut. Minä soitin miähelle, että "onneksi olkoon, tämäkin patteri on töpselillä seinään pistettävä." Siis patteri oli jo kertaalleen vaihdettu. "Missä sinulla on kuitti?" No, kuitti oli tietty miähellä töissä. Hän skannasi sen minulle ja minä ajoin Ossi kyydissäni Bauhausiin Suomenojalle patteria vaihtamaan. Ensiksi Info-pisteellä tyttönen sanoi, että ei hän voi tällä kuitilla vaihtaa, kun se ei ollut se edellinen vaihtokuitti. Minä sanoin, että totta kait voit. Läydäthän sinä sen toisen kuitin teidän järjestelmästä. Likka ei vaan viitsinyt tehdä vähäsen asiakaspalvelua. No sitten hän varmaan näki ilmeestäni, että kohta siinä tiskillä on vaikka herra toimitusjohtaja ja hän alkoi kaivella järjestelmästä papereita. Sitten selvisi, että Bauhausin siinä myymälässä ei ole kuin 1000 wattisia pattereita. No, ei käy, liian iso. Ajoin Länsiväylän toiselle puolelle ja onnistuin ostamaan sopivan pienen patterin K-raudasta. Edit: niin, sähkömieshän oli tietty meillä jo asentamassa patteria ja muita puuttuvia sähkövempeleitä, kuten katkaisimia jne. ja odotti sen aikaa, kun kävin vaihtamassa patterin. Meillä on kaikki valmista. Ihanaa!!!!!!

Keskustelimme eilen monesta asiasta, koirien lisäksi. Tiedättekös, että sana tuima tarkoittaa Suomen itäisessä murteessa suolatonta ja läntisessä murteessa suolaista. Näin on. Tarkistin asian:) Tarkoittaa se tuima muutakin. Yhdessä laulussa puhutaan "tuimasta tunturin tuulesta" ja on sillä sanalla vielä muitakin merkityksiä. Mutta tämä on mielestäni hauskaa, että samalla sanalla on eri puolilla Suomea eri merkitys. Minä muistan sanan siitä itäisestä murteesta, kun olen pikkulikkana viettänyt kesiäni sellaisessa paikassa kuin Himalanpohja. Tämän niminen paikaa löytyy Mikkelin ja Lappeenrannan väliltä. Onpa tuimoo, ilmoitti vanha isäntä, kun ei ollut tarpeeksi suolaa ruuassa:)

Kiitos Mai ja Annamari mukavasta seurasta. Oli kiva nähdä teitä! Ossilasta iloisia terveisiä.

13 kommenttia:

 1. Párekin Palvelijatar12. lokakuuta 2015 klo 21.12

  Onpa teillä ollut kiva päivä kaikkine kommervenkkeineen. Ja Arttu näytti miten aito mäykky toimii pehmon kanssa ;) Meillä on yksi tipu ollut jäähyllä jo pitkään, kun ei enää millään viitsis sitä taas kursia kokoon viiden minuutin leikin takia.
  Mikähän siinäkin on, että joidenkin tavaroiden hankinta menee yleensä aina pieleen ja sitten saa ravata sitä vaihtamassa?
  Minun tuimani on aina ollut liian suolaista. Äidilläni suolatonta ja isäni ei koko sanaa tunnistanut ;)
  Onnea remontoiduille tiloille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arttu King edustaa omaa rotuaan hyvin mallikkaasti. Kaikki mäykythän ovat ihania ja osaavat olla sitten myös raivostuttavia - ainakin omille emännilleen, isännilleen. Ehkä me tieten tahtoen teemme itsestämme niiden pieniä palvelijoita:) :)

   Minä en pehmoja kursi kasaan. Se on pehmon menoa sitten kun se on repimisvaiheessa ja kun se on Ossille tarkoitettu. Onneksi tuo meidän hönö ei välittömästi revi leluja. Se odottaa pienen hetken. olin nimittäin yhdeltä matkalta ostanut itselleni (Amsterdamista) semmoisen tosi hauskan mäyräkoiran, virkatun ja katselin kun ossi käveli iloisesti se suussaan. Ossi oli varastanus mäykyn jostain käsipakaasistani. Sain sen maaniteltua itselleni ja nyt virkattu mäykky, samoin kuin "huopa"-Ossi on niin korkealla, ettei Ossi niihin todellakaan yllä:)

   Hih, se murreraja menee aika tarkkaan keskeltä Suomea. katsoin sellaisesta Kielitoimiston murrekartasta.

   Joskus vain kaikki asiat menevät pieleen. Onneksi remonttimme on ohi ja pääsee laittamaan tavaroita paikoilleen, eikä suihkuunkaan tarvi mennä taskulampun kanssa. Pari kuukautta tässä ollaankin hipsitelty saunaan ja suihkuun taskulamppu valona:) Terkkuja teille.

   Poista
 2. Onpa mukava, että remontti on ohi, ne ei ole ollenkaan kivoja.
  Onpa ollut kiva päivä, kun pääsit Artttua ja Maita moikkaamaan. Ja Artulla näyttää myös olleen hauskaa - kana tuli "kynittyä" :)
  Joo, tietenkin tuima on suolatonta, eihän se voi olla muuta!
  Hyvää lokakuun jatkoa ja Ossille muiskut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Remontin loppumisesta olen niiiiin iloinen. Arttu kyni kanan oikein mallikkaasti. niin hienosti kuin vain mäyriäinen voi.

   Totta kait sinulle tuima on suolatonta:) Tiiänhän mie, että asut jossain Savossa päin. Tiitulle Ossi-pusut ja mukavaa viikonjatkoo teille päin!

   Poista
 3. Mäykky rakastaa pehmojen repimistä, mutta on oppinut viime kuukausina myös säästämään ehjänä osan ;) ja osaa muutenkin malttaa mielensä ja levottoman luonteensa sopivasti motivoituna. Harjoitus tekee mestarin.

  Kiitos kun kävitte. Mäyris sai täyden huomion ja nukahti illalla väsyksiin leikitettynä ja onnellisena. Olitpa saanut onnistuneita kuvia leikkijästä.

  Tuima ei ole mikään maku, se on ilme, jostain vihaisen ja vakavan välimaastosta =D

  Onnittelut remontin valmistumisesta. Koti on taas ehjä ja ihan vaan omassa käytössä. Remppamiesten lähtö lienee yksi ilon aihe =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli niin kiva käydä. Meiltä tulee junalla, vaihtaen kuules tunnissa... Ei paha. Saat minusta kohta useamminkin käyvän vieraan. Niin kivaa oli. Kuten todettiin, te voitte Annamarin kanssa treffailla melkein koiria kävelyttäen:)

   Heh, kuten keskusteltiin tuima on makuKIN ja vielä eri maku eri puolilla Suomea. Ei voi mitään. Merkitsee se sitten monta muutakin asiaa. Rikas kieli tämä Suomen kieli.

   Siis on niin ihanaa, kun ei tarvitse nousta kuudelta. Minulle kun ei aikaiset aamuherätykset oikein sovi. En jaksa tajuta, miten jaksoin mennä töihin seiskaksi, silloin, kun tytär oli pieni. Siis täältä ja puoliksi julkisilla. Bussi pyyhälsi tuolta Hangontieltä puoli seiskan aikaan ja se bussi oli täynnä nukkuvia ihmisiä menossa töihin. Nimittäin se bussi lähti Hangosta siinä viiden maissa.

   Artulle ja sulle oikeen hirmuusti terkkuja.

   Poista
 4. Tuima on tietennii suolatonta! Voepihan sitä joku tietennii tuimannäkösenä katellahhii. Sillälaella äessään.
  Mukava reessu on teellä ollunna. Arttu on ottanna kyllä ilon irti :) Nuin sitä kävis meekäläesennii pehmeille leluille. Yks sorsa on suolistettuna kuapissa.
  Hyvä ku ootta piässy erroon nuista remppamiehistä. Ja huusholli on kunnossa.Kyllä varmaan helepotuksesta huokasuttaa :)
  Ossilaan terveeset"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tietennii tuima on nimenomaan suolatonta. Opin sen teillä Savossa. Ja kuten todettiin, on sillä sanalla pari muutakin merkitystä.

   Juuri noin käy joka ainoalle pehmeälle lelulle, jonka antaa Ossillekin. Ennemmin tai myöhemmin. Eikä mitään jää parsittavaksi, kursittavaksi kasaan:) Luulen, että suolistaminen on mäyräkoiran elämäntehtävä, joten ei sitä iloa saa siltä kieltää.

   Me tapasimme tänään lenkillä ensin Ossin suuren rakkauden, sellaisen narttulabbiksen, joka rakastaa mangoja. Joutui aikoinaan vatsaleikkauksen, hotkittuaan mangon kokonaisena. Kivi jäi suolen sisälle. Sitten vähän aikaa talsittuamme labbiksen kanssa tuli vielä vastaan westie, joka oli umpisokea. Sokeutunut kahdeksankuisena ja oli nyt 11 v. Rauhallisesti menimme katsomaan, niin, että tämä Iines sai tulla itse nuuskuttelemaan. Oikein oli soma ja rauhallinen. Muitakin koiria oli perheessa, yhteensä neljä koiraa. Loput olivat metsästyskoiria. Ihmettelin omistajalle, kun emme ole aikaisemmin törmänneet, mutta hän sanoi, ettei olekaan pitkään aikaan kulkenut näillä "huudeilla". Asuu tuolla lammen toisella puolella.

   On se vaan niin ihanaa, kun ei enää tarvitse odottaa remppamiehiä. Nyt on vain katsottava kaikki kamppeet, jotka menevät takaisin. Nimittäin yhtään asiaa en ole kaivannut niistä pahvilaatikoista tämän kahden kuukauden aikana. Olisikohan aika paljon turhaa tavaraa? Iivarille ja sulle Savoon oikein paljon terveisii!

   Poista
 5. Aivan ihana kuvasarja Artusta, se ilme tuossa yhdessä kuvassa! Minä ensikatsomalta luulin, että Ossi on riehaantunut, mutta Arttuhan se oli.

  Minulla kun on sukujuuret Karjalassa, niin on tullut muutama sana tutuksi eri mielessä, kuin Turun seudulla. Äitini sanoi esim. ettei kehtaa enää ruveta siivoamaan. Se tarkoitti, ettei viitsi, ei huvita. Turussa kehtaaminen tarkoittaa että ei rohkene, ujostelee "ei kehtaa laulaa". Ja muistelen, että jossain päin Suomea itikka olisi lehmä, minun maailmassani se on hyttynen tms.
  Mielenkiintoisia asioita nuo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuota kehtoomista ja nimen omaan oo:lla käytettiin, kun ei viitsitty tehdä jotakin. "Elekee kehtooko peehata" sanoi vanha isäntä, kun lapset riehaantuivat siellä liikaa:), siis siellä Himalanpohjassa:)

   No voihan se itikka olla lehmä, ihan nielen. Olisikin kiva tietää missäpäin lehmää on sanottu itikaksi. Hyttynenhän se itikka on tai kärpänen, tai joku muu sellainen... Terkut Ossilasta sinne Saksaan!

   Poista
  2. Kuulemma Pohjanmaalla itikat ovat joko itikoita tai sitten lehmiä.
   https://fi.wiktionary.org/wiki/itikka

   Poista
  3. Pohjammualla nime´ommaan on lehmät itikoeta. Sielä olj kuulema joskus semmonen teorastamohhii, vae mikä lihalaetos lie ollunna, ku Itikka....jos nyt äetin vanaha piä oekeen muistaa :)

   Poista
 6. Kiitosta, minäkin katselin kuukkelista ja pääsin samaan lopputulokseen, että juuri Pohjanmaalla käytetään lehmästä sanaa itikka. Aika veikeä. Kyllä saa tuostakin sanasta melkoisia väärinkäsityksiä aikaan, itikkapaisti:). Joku voisi hetken ihmetellä. Minä ainakin ihmettelisin. Terkut Ossilasta!

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.