perjantai 29. maaliskuuta 2013

Ylipainosta"Joka kolmas eläinlääkärille tuotava koira on ylipainoinen". Tähän lauseeseen törmäsin, kun yritin hakea tietoa nimenomaan mäyräkoirien ylipainosta. Mäyräkoiraliiton sivuilla normaalikokoisen mäyräkoiran paino "ei tulisi ylittää yli 9 kg". Hmm Tähän painoon verrattuna Ossilla on 2,2 kiloa ylipainoa. Voisikohan olla, että mäyräkoirat ovat kuitenkin hieman isompia kuin mitä mäyräkoiraliiton sivun ihannepaino on ja se ihannepaino vastaisi ihmismallien painoa? Nyt en osaa sanoa. Ihmismallithan ovat raukat suunnilleen kuin nälkäkurkia ja monilla on oikeasti vaikeutta pitää painonsa siinä vaaditussa. Tyttärelläni on yksi mallikaveri ja pituutta tytöllä on 177 cm ja painoa ehkä kilo vähemmän kuin tytölläni ja tyttöni painaa n. 54 kg ja on 162 cm, 20 vuotta. Mallien painoindeksi tulee olla alle 18 ja normaalipainoisen ihmisen painoindeksi on noin 21. Ennen 2005 onnettomuuttani oma painoindeksini oli 21,8 ja painoin 56 kiloa. Sittemmin olen lihonut 65% ja painoni vastaa sairaalloista lihavuutta. En suinkaan ole "rotevoitunut" tai kasvattanut itselleni painavampia luita. Näitä asioita joskus kuulee ihmisten puheissa painokeskusteluissa ja nehän ovat täyttä puppua. Lisäys 14.4 Linkkiin Orion Pharman Ylipainoinen koira.

Jos tällä 65% laskettaisiin mäyräkoiran sairaalloinen lihavuus yhdeksästä kilosta, niin silloin paino olisi lähes 15 kiloa. 

Ennen aivoverenvuotoani olin tosi aktiivinen liikkuja. Sairaalassa maatessani puolitoista kuukautta, nousi painoni jo 20 kiloa. Varmastikin osa nesteturvotusta, mutta sittemmin se on muuttunut silkaksi rasvaksi, "eränkävijäin vuosirenkaiksi". Huoks. Huomatkaa nyt kaikki, että en ihannoi laihuutta, vaan normaalipainoa sekä ihmisillä, että eläimillä. Yksi sentti pituutta lisää normaalirakenteisella ihmisellä vastaa noin yhtä painokilon lisäystä. Yksi sentti mäyräkoiran pituudessa voisi vastata ehkä sataa grammaa. Tämä nyt on täysin hatusta heitetty arvaus.

Muuten aikoinaan ratsastaessani, vanhalla tallillani kaikki ylipainoiset hevoset olivat yksityisomistuksessa. Hevonen on niin sanotusti luotu liikkumaan ja yksityishevosilla ratsastettiin (jos ratsastettiin) ihan maksimissaan tunti päivässä ja sekin aivan liian kevyesti. Harva hevosen omistaja kävi valmennuksissa, mikä on mielestäni sääli. Tuntikäytössä olevat hevoset eivät juurikaan olleet ylipainoisia.

Olin vakuuttunut, että Ossi painaa edelleenkin 10,6 kiloa, mikä sen paino oli viime eläinlääkärireissulla. Mutta ei. Vajaassa vuodessa on paino noussut noin 5,6 prosenttia. Silloin kun olin 56 kiloinen, niin jos paino olisi noussut äkisti sen 5,6%, niin kaikki tyköistuvat vaatteet olisivat olleet hieman ahtaita. Noin neljä senttiä vyötäröönkin lisää. Voitte vain arvata katselenko niitä vanhoja vaatteita edes tällä hetkellä.

Tästä kuvakulmasta Ossi ei näytä lainkaan ylipainoiselta,

tästä kuvakulmasta huomaa, että vatsalinja ei ole enää rotumääritelmän mukaisesti "ylöspäin nouseva", vai mitenköhän se meni?

Tässä taannoin törmäsin netissä yli 30 kiloisen mäyräkoiran kuvaan, Yhdysvalloissa, missä kansakin on liikapainoista. Sen koiran vanhat omistajat eivät jaksaneet liikuttaa koiraa tarpeeksi ja syöttivät sille liikaa herkkuja. Koska koiraparka on vain 4-5 vuotias, sitä yritetään hiljalleen laihduttaa normaaliksi. Ajatuksia? Mikä teidän mielestänne on "lyhytrunkoisen" ja "pitkärunkoisen" mäyräkoiran pituusero. Ossi on aika lyhytrunkoinen ja siksikin se näyttää hieman pulleammalta. Mukavaa pääsiäisen jatkoa. Me lähdemme ilahduttamaan mieheni isää.

Edit: tässä linkki Obien kuviin ja tarinaan englanniksi. Painoa 77 paunaa eli noin 34,6 kiloa.Worlds-fattest-Dachshund-drastic-diet-weighing-half-stone

Edit 1.4: Lilli lähetti videolinkin Youtubeen Obien tilanteesta 25.3. Hyvältä näyttää: http://youtu.be/k-acObkMz90

Jostain syystä en saa linkkiä suoraan toimivaksi. Maalatkaa hiirellä ja sitten oikealla näppäimellä: siirry osoitteeseen. En tee tästä mitään Obien seurantablogia. Kaikki, jotka haluavat seurata tilannetta, saavat tehdä sen Obien omilla Facebook-sivuilla. Näköjään kuitenkin kaikki on mahdollista!

18 kommenttia:

 1. Voi ... en sano mitään, kirjoitin paljon ja se hävis bittiavaruuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi. Olisin ihan mielelläni lukenut mitä kirjoitit:) M-L ja Ossi.

   Poista
 2. Ensimmäiseksi pakko sanoa, että mäyräkoirakaan ei liho 30-kiloiseksi liikunnan puutteesta, jos omistajat pitävät kiinni kohtuullisesta ruokinnasta. Hirvitys, koiran elämä on pilalla! Tuo vastaa minusta yli 300-kiloisen ihmisen kohtaloa. Eläinsuojelu olisi saatava ulottumaan tuollaiseenkin hoitovirheeseen. Tiedän, tiedän, se koira oli varmaan vanhojen ihmisten suurin ilo. Siksi lopetankin vaahtoamisen tähän. (Mutta on niitä todella ylipainoisia koiria nuoremmillakin ihmisillä, ja se on koiralle yhtä vaarallista ja rankkaa kuin ihmiselle.)

  Noista koiran ihannepainoista olen kyllä sitä mieltä, että on rakenteeltaan erilaisia koiria. Toinen on pidempi, lihaksikkaampi, sirompi, matalampi, lyhyempi tai jotain muuta verrattuna toiseen koiraan. Jos haetaan ihannepainoista koiraa, sen pitäisi sitten olla muiltakin rakenteellisilta ominaisuuksiltaan juuri sen oikean painon standardin mukainen. Enkä usko ollenkaan, että 9 kiloa olisi standardi, joka sopii kaikille mäyräkoirille! Tiedän erään, jolta näkyy kylkiluut, jos paino laskee tuohon lukemaan.

  Minun on tavallaan myös "helppo" puhua, koska Arttu ei liho helposti. Se on minusta normipainossa nytkin, 9,6-kiloisena, talvella tulee muutama sata grammaa lisää, näin keväällä ne varisee jo pelkästä tyttökoirien hajujen perässä kulkemisesta ;) Hormonitoimintahan voi tosissaan laihduttaa koiraa, jos se käy kovin ylikierroksilla. Siihenkö perustuu leikattujen lemmikkien lihominen? Bassesta ei ainakaan ole tullut laiskaa liikkumaan, se on melkein koko ajan liikkeessä, vaikka ei pitkiä lenkkejä rakastakaan. Mutta selvästi sille kertyy sapuskat vyötärölle herkemmin.

  Painostaan voi huolehtia (ihmiset), ken voi. Pääasia on, että painosta (yli tai ali) ei koituisi mitään sairauksia. Ja jos laihduttaminen on mahdotonta, siihen on ainakin muiden tyytyminen, huomauttelu ja ruokailuohjeiden jakaminen pyytämättä ovat kaukana välittämisestä. Haluaisin ainakin itse olla puuttumatta muiden painoon. Omaanikaan en tosin ole osannut mallikelpoisesti hoitaa ;/

  Tässä näitä mielipiteitä tuli :) Aurinkoa sinnekin edelleen, täällä ei ole pilven häivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se 30-kiloinen mäyris oli tosi säälittävä näky kuvassa. Ehkä laihdutusprojekti tuottaa tuloksen. Toivottavasti, koska muuten sen elinajan odote ei ole pitkä ja se loppuelämäkin on täynnä kärsimystä.

   Jos puhutaan mäyräkoirista, niin veikkaisin, että noin kilon sisällä liikutaan sen "ihannepainon" kanssa, kun otetaan huomioon tietyt koon vaihteluvälit. Ossi oli kaikkein komeimmillaan kanssa silloin, kun painoi alle 10 kiloa. Itse asiassa Ossi painoi jossain vaiheessa kanssa juuri tuon 9,6 kiloa:) ihan aikuisiällä. Uskallan kuitenkin sanoa, että jos joku tulee sanomaan, että minun 14-kiloinen mäyräkoirani on vain isokokoinen ja roteva, niin vähän voi katsoa omistaja koiraansa uudestaan ja kysäistä vaikka rotutuomarilta asiasta.... Ossikin muuten aikoinaan, kun naapuritalossa 600 metrin päässä oli naaraspuolinen koira, laihtui aina keväällä juoksujen aikaan:) Ruoka vain ei maistunut hyvin ainakaan kahteen viikkoon. Henkensä pitimiksi tuo jotain näykki.. Se voi olla, että osittain leikattujen koirien herkempi painonnousu liittyy juuri hormonitoimintaan. Villi arvaus tosin.

   Minullehan on alkanut kerääntyä erinäisiä vakavaan ylipainoon liittyviä hankaluuksia. Kaiken lisäksi ihan normaali reipas kävely alkaa huohottaa, joten palaisin hyvin mielelläni vanhaan normaaliin painooni. En minäkään puutu kenenkään painoon. Normaalipainoisen ihmisen painon vaihteluväli voi varmaankin olla sellainen +/- 10 kiloa lähemmäs, mutta esimerkiksi minun oma ylipainoni vaikeuttaa omaa elämääni ihan päivittäin. Siksi siitä kirjoitin ja liitin siihen vähän myös koiran ylipainoa. Kiitos Mai, sinulla on aina hyviä mielipiteitä ja ajattelet asiaa monelta kantilta. AB:lle terveisiä ja rapsutuksia, M-L ja Ossi.

   Poista
 3. Obie on nyt 18 kiloinen, joten laihdutus on onnistunut hyvin. Sen matkassa on mutkia ja riitaa riittänyt, jenkkiläiseen tapaan (julkisuus & sen ylläpitoon kerättiin rahaa...)

  Nelli oli vuosi sitten rokotettavana ja silloin ell sanoi, että Nelli on ylipainoinen (9,7 kg) ja sen pitäisi laihtua. No nyt kävin taas rokotuttamassa tyttösen, paino 9,9 kiloa ja ell ei sanonut mitään.

  Olen katsellut Nelliä päältä ja sivusta ja en sanoisi että olisin huolissani, tai no ehkä vähän. Nellihän leikattiin ja se tarkoittaa juuri tuota hormoonitoiminnan muutosta ja herkkyttä lihomiseen. Vaihdoin kuitenkin Nellin ruuan steriloidulle koiralle tarkoitettuun, ihan painonhallinnan takia.

  Olen Main kanssa samoilla linjoilla. Ei kaikki koirat ole samanlaisia, eihän ihmisetkään ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai Obie on laihtunut niin paljon. No sittenhän se jaksaa jo varmaan vähän kävelläkin. En jaksanut katsella Facebookin sivuja sen edistymisestä. Mutta Obie alkaa sitten muistuttaa jo melkein mäyräkoiraa.

   Tottakait koirat ja ihmiset ovat erilaisia, mutta ei varmaankaan se mäyräkoiran painohaarukka ole mitään +/- 5 kiloa vaan ehkä lähempänä +/- 1,1,5 kiloa. Ja se puolentoista kilon lihominenkin selkeästi näkyy. Olen edelleenkin sitä mieltä, että hoikempana niiden on parempi olla kuin liian lihavina. Ja sama koskee ihmisiä. Minun ainakin oli paljon parempi olla normaalipainoisena kuin nyt. Obie on sitten jo ihan sieltä äärilaidalta. Olihan se laihdutuskuurinsa alussa maailman lihavin mäyris. Terveisiä ja Nellille Ossipusuja.

   Poista
 4. No aivan järkyttävässä kunnossahan koira on ollut, suoraan sanottuna. Taisi apu tulla viime hetkillä, toivottavasti koiruus pääsee vielä kirmailemaan ja nauttimaan koiramaisesta elämästä. Mie muuten luotan tuohon silmämääräiseen arviointiin enemmän kuin kirjotettuihin kilomääriin, kun näyttää sopusuhtaiselta (siis koira:)niin kaikki ok. Taidan syödä vielä yhden suklaamunan...
  Kuullostaa omituiselta hevosen pidolta, mutta en viitti täältä landelta alkaa huutelemaan omia arveluitani asiasta. Ehkä arvannetkin, mitä luulen.
  Olen aika sisällä tuolla kissamaailmassa, aika harva on leikkauksen jälkeen lihonut mihinkään. (olen siis tavannut satoja kissoja). Kissoilla yleisin lihomisen syy on sisällä oleskelu ja siitä johtuva liian vähäinen liikunta sekä omistajan ruokkiva käsi. Seurauksena samat sairaudet kuin ihmisilläkin, mm. diabetestä on aika paljon. Joten kyllähän sitä lemmikkien kiloja kannattaa seurailla ja tarttua ajoissa toimeen, jos vyötärönseutu alkaa leventyä. Koiran kiloja saa ainakin helpommin liikunnalla vähemmäksi kuin kissojen. Onhan se eläintä kohtaan väärin jos se rakastetaan ruoalla kuoliaaksi.
  Täällä paistaa kans aurinko, taidetaan lähteä jäälle! Terveisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kuten Nelli valaisi, niin Obie on laihtunut noin 16 kiloa. Sillä on ainakin teoreettiset mahdollisuudet viettää suhteellisen normaali loppuelämä.

   Minäkin luotan silmään, mutta myös vaakaan ja molemmat ovat sitä mieltä, että sekä minä, että Ossi olemme liikaa painavia. Ossilla vaan on huomattavasti pienempi ongelma. Koetetaan lisätä taas liikuntaa kevättä kohti. Toivottavasti jäät ovat teillä vielä hyvässä kunnossa!! M-L ja Ossi lähettää Ronjalle sukkoja.

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus ja selvisi sekin, miksi Jimi on nyt vähän laihtunut. Se johtuu varmasti siitäkin, että lenkkisäät on taas paremmat, mutta myös tästä keväthurmiosta :) Kylkiluut tuntuu nyt mielestäni liian hyvin, joten annan vähän enemmän rasvaista lihaa. Chihujen jalat on niin ohuet, että pienikään ylipaino ei voi olla hyväksi, joten seuraan kyllä painoa silloin tällöin. Kun ikää tulee, niin voihan olla, että pitää myös tarkemmin katsoa syömisiä.

  Omalta kohdalta taas avainsana on juuri tuo mitä vastasit Nellille eli missä painossa on hyvä olla. Eikä se minulla ainakaan ole mitkään missimitat, vaan normaalipaino. Pysäytys tuli, kun painoindeksi oli kohdassa huomattava lihavuus. Se ei tuntunut kivalta eikä sitä tosiaan voi selittää millään luiden painolla. Laihdutuskuurille en halunnut, vaan olen yrittänyt pikku hiljaa muuttaa elämäntapoja. Paras palkinto on se, kun huomaa jaksavansa paremmin. Paljon on tekemistä vieläkin, helppoa tämä ei minulle todellakaan ole ollut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uroskoiria saattaa tosiaan laihduttaa naaraskoirien ihanat tuoksut. Ossikin tapasi tänään juoksuaikaisen labbisnartun ja on sen jälkeen ollut kuin pistoksissa. Onnemme on, että asumme omakotitalossa, muuten saisimme häädön. Ossin ulvomislauleskelut eivät häiritse kuin meitä. Nyt se on vähän onneksi hiljentynyt.

   Minulla ei ole mitään käsitystä mitä chihut painavat, kolmisen kiloa? No se on varmaan totta, että tosi pienessä ruumiissa ja ohkaisissa jaloissa jo sadankin gramman painonnousu tuntuu.

   Siitä olen vakuuttunut, että kenenkään ei ole hyvä olla runsaasti ylipainoinen. Minunkin on vaikea liikkua, mutta sitkeästi tuon Ossin kanssa punnertelen lenkkimme läpi. Jimi-pojalle rapsutuksia, M-L ja Ossi.

   Poista
  2. Jimi painaa nyt 2,2 kiloa. Haarukka chihuissa on noin 1,5 - 3kg.

   Poista
  3. Kiitos tiedosta. Minä olen nähnyt "livenä" kaksi chichua enkä nyt tippaakaan muista oliko painosta edes puhetta. Pippurinen narttu:) Pani Ossin ruotuun mennen tullen. Tämä kyseinen "rouva"chichu on yhden vanhan työkaverini tyttären ja sillä on teetetty yhdet pennut. Siksi rouvittelu:)

   Poista
 6. Nooh, me sanotta sulle, Ossi, että oot ehkä vähän pyylevähkö, muttet kyllä lihava. Meijän Pyry-pappa oli saman mallinen ku sä, lyhytrunkonen ja vanttera ja eli 16 vuotiaaks. Joten nou hätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miäs saa ny vähä vähentää juuston antamista. Veikkaan, että ihan allergiaruualla toi ylimääräinen paino ei ole tullut.

   Oma painonpudotukseni on kanssa vähän ongelmallista, kun se ei ole tullut ihan pelkästä ruuasta. Minulla on voimakkaita särkylääkkeitä, jotka "lamaavat" elimistöä. Mutta ilmankaan ei voi olla. Tiedän, että Pyry eli 16-vuotiaaksi, mutta minun oli keskeytettävä teiän blogi silloin vähäksi aikaa, kun selvisi, ettei Pyrrellä ollut paljon aikaa. Tuli niin surullinen fiilis. Nythän on taas tilanne ihan toinen. Tuulipojille rapsutuksia, M-L ja Ossi.

   Poista
 7. Joo, tossa vielä video siitä Obien nykytilanteesta:

  http://youtu.be/k-acObkMz90

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lilli. Nostin tuon sinun antamasi videonpätkän tuonne ylös. Mukavaa pääsiäismaanantaita, M-L ja Ossi.

   Poista
 8. Nyt tuli niin matemaattinen postatus, että täytyi hetken aikaa miettiä mitähän sitä kirjoittaisi, enkä oikein vieläkään tiedä ;) Toi matikka kun ei oo mun vahvimpia puoliani.

  Nyt piti kiinnittää katse koiraan lattialla eli Elliin. Tiedän että se on jonkin verran ylipainoinen juuri noihin mäykkyliiton normeihin. Punnitsin sen ja painoa oli 9,7 kg, eli oikeassa olin, ylipainossa löytyy. Uskon kuitenkin että se on ollut hieman painavampikin, ehkä yli 10 kg, mutta viime aikoina lisääntyneet ja vieläpä aiempaa pidemät lenkit on saattaneet hiukan pudottaneet painoa.

  Toi Obien juttu oli järkyttävä, mutta hienoa, että sen laihdutuskuuri on sujunut noin hyvin. Tsempit vaan Obielle jatkoonkin. Itse en voisi kuvitellakkaan lihottavani koiraa, varsinkaan pitkäselkäistä mäyräkoiraa tuohon kuntoon. Mutta samaan hengenvetoon tunnustan, että Kapu-beagle oli loppuaikoinaan aivan liian tuhdissa kunnossa. Se tosin johtui varmasti siitä sairaudesta, ei ollut liikuntahaluja ja nestettä kerääntyi elimistöön lääkityksestä huolimatta. Jos olisin ollut järkevämpi...

  Omasta painostani en nyt taidakaan mainita mitään, tai no, on sitä, aivan liikaa ja enemmän kuin sulla. Musta sais varmaan kaks normipainosta ihmistä. Pahus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olisi tarvinnut kirjoittaa "ei niin matemaattisesti", mutta toisaalta en halunnut suoraan kirjoittaa mitä nykyään painankaan. heh, kun se ei ole se reilut 70 kiloa vaan vielä saa panna 20 kiloa lisää....

   Eihän Elli ole juurikaan ylipainoinen, ihan on melkein ihannemitoissa.

   Jotenkin uskon, ettei Obienkaan vanhat omistajat halunneet sen lihovan tuommoiseksi jättiläiseksi. Niin vain kävi ja nythän siltä onkin jo saatu painoa pois niin paljon, että pystyy kävelemään. Pystynhän minäkin kävelemään, mutta en enää juoksemaan nykyisellä painollani. Reilut 10 kiloa pitäisi ainakin lähteä, ennenkuin uskaltaisin varovaisesti edes hölkätä. Kohta pitääkin lähteä Ossin kanssa taapertamaan, aurinko paistaa niin ihanasti. Terveisiä ja Ellille pusuja Ossilta, M-L ja Ossi.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.