lauantai 30. marraskuuta 2013

Potutuslauantai osa 28


Silmät virkeinä vielä illalla yhdeltätoista. Ei ihme, että aamulla nukuttaa, niinkuin emäntääkin. Tosin tänään nousin jo puoli yhdeksän:)
Urputus on nyt sitten ihan personaalia, ei mitään yleismaailmallista. Viime sunnuntai-iltana meillä lakkasi vesi juoksemasta hanasta. Olin menossa suihkuun, aukaisin hanan ja mitään ei tapahtunut. Autsch ja ei voi olla totta! Siinä kuulkaas minulta pääsi kirosana ja kovaäänisesti, jolloin miähenikin kysäisi, että mikäs nyt mättää? Kiroilen melkoisen harvoin. No sitten miäs juoksi tekniseen tilaan ja tuli hetken päästä epätoivoisena takaisin. Vesipumppu ei suostunut käynnistymään. Siinä kuulkaas melkein meiltä molemmilta parahti itku, kun puolitoista vuotta sitten meillä oli oikeasti ongelma vesien kanssa. Silloin vaihdettiin kaikki mahdollinen, kiertovesipumppu, joka maksaa maltaita ja ejektori porakaivoon, joka taas edellyttää niiden letkujen repimistä porakaivosta ylös. Niitä letkuja sitten riittää meidän kaivossa, joka on pitkälti toistasataa metriä syvä. Sitten putkimies vielä jostain mystisestä syystä laittoi sen ejektorin väärin päin sinne yli sadan metrin letkujen päähän ja vettä tuli ainoastaan vajaan vuorokauden. Taas revittiin putket pois kaivosta. Se oli sellainen "souvi", että minä ja miäs muistamme sen koko loppuikämme. Laskukin oli yhteensä sellainen, että päätä alkoi huimata. Kymmenen päivää olimme ilman vettä. Suihkussa kävimme appiukon luona 20 kilometrin päässä ja tiskit kävin tiskaamassa käsin yhden naapurin luona. Vessanhuuhteluveden miäs kantoi tuosta lammesta ämpäreillä ja juomavesi ja ruuanlaittovesi tuotiin kanssa appiukolta. Taisimme me pari pänikkää ostaakin lähdevettä. Ai niin ja kaiken kukkuraksi Ossi puraisi sitä ystävällistä putkimiestä, vai pitäisiköhän hänestä käyttää nimitystä LVI-asentaja? Putkimies on minulle jotenkin läheisempi sana:) 

Onneksi nyt selvisimme sellaisen painekytkimen vaihdolla, joka kyllä varmaankin vaihdettiin silloin puolitoista vuotta sitten. Se kytkin vain oli jotenkin jumittunut. Siihen hommaan tarvittiin sekä sähkömiestä, että putkimiestä. Nyt onneksi vedet juoksevat:) Tämä oli taas niitä tapahtumia, jolloin omakotitaloasuminen ei ollut niin mukavaa. Nyt tiedän kaikki mahdolliset viat, mitä vesijärjestelmään voi tulla ja minulla on sellainen 24 h päivystävä LVI-avun numero puhelimen muistissa. Lisään sen vielä johonkin paikkaan paperille, mistä löydän sen aina.

En ihan usko tähän juttuun. Tosin bitcoinien arvo on ollut ihan käsittämättömässä nousussa, kuten tästäkin jutusta voi lukea. Veikkaan, että tämä juttu on pelkkä uutisankka, mutta olisihan se kiva ostaa vaikka sadalla eurolla joku miljoona-asunto ja ihan rehellisesti. Edit: Ei kyllä se nykykurssilla tekee suunnilleen 5,6 miljoonaa euroa se 7500 bitcoinia. Yksi bitcoin on noin 758 euroa. Outoa, että joku täydellisesti virtuaalinen raha voi olla noin arvokas. Omistaakohan Soros bitcoineja? Tuolla summalla sitä hyvinkin kannattaisi etsiä sitä kovalevyä kaatopaikalta. Autsch.

Mutta näistä potutuksista ja niistä huolimatta kaikille ihanaa viikonlopun jatkoa Ossilasta!

15 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Ihan pieleen meni edellinen kommentointiyritys. Kokeilen uudestaan.
  Olin kirjoittamassa, että olipa teillä kinkkinen tilanne painekytkimen kanssa. Meillä nousee niskakarvat pystyyn kun kuullaan sana putkiremppa. Taloyhtiöllä on ihan suuruudenhullut suunnitelmat, hölmöin on sellainen, että talot pannaan matalaksi ja rakennetaan kokonaan uudet tilalle! Just joo. Vastahan nämä talot remontoitiin ja siitäkin rempasta on vielä velkaa...
  Me ei oltu edes kuultu moisesta virtuaalivaluutasta. Onneksi tästä blogista saa lukea aina mielenkiintoista tietoa. Kiitos!
  Leppoisaa lauantaita ja suloista sunnuntaita Ossilaan - ja täydellisesti toimivia vesivempaimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin kai se vain on, että mikään ei ole ikuista ja ne putkirempat joutuu jossain vaiheessa taloyhtiöissä tekemään. Muistaakseni kuulin juuri radiosta, että noin 50 vuoden välein. Jos ei ole tehty remonttia ja joku vesivahinko sattuu, niin huonommin vakuutukset korvaavat. Mutta ovathan ne putkirempat ihan painajaista isoissa taloyhtiöissä ja maksavat asukkaille hirmuiset summat. Aina silloin, kun vesi lakkaa juoksemasta ja sähköt pimahtavat pois, niin silloin sitä huomaa kuinka avuton ihminen on ilman noita perusjuttuja:) Siksi minulla on toivelistalla se puuhella ja eräänä päivänä käsipumppu kaivokin. Ihan varuiksi:)

   Minä aikoinani kuulin tuosta bitcoinista ja silloin ajattelin, että kätevää, mutta eihän siitä tullut mitään. Joissain pelikasinoissa sitä kait käytetään, en oikein tiedä. Ja onhan se käsittämätöntä, että tietsikka voisi hakea maailmalta "kolikoita" , joten tavallaan sekin kaveri joka heitti pois vanhan kovalevynsä oli saanut ne "kolikot" laittamalla vain oman tietokoneensa töihin. Mikä laulaen tulee, se viheltäen menee. Eikös näin sanota ja tyhmyydestäkin sakotetaan. Olisi hemmo säästänyt kovalevynsä... Minulla ei ole bitcoinin kolikkoja ainuttakaan, joten säästyn sen äkillisiltä arvonnousuilta ja arvonlaskuilta. Yleensäkin minusta kaikenlainen keinottelukauppa on lähes tuomittavaa. Sinulle ja Párekille mukavata viikonvaihteen jatkoa Ossilasta.

   Poista
 3. Ou-nou! Voin vaan kuvitella tunteen, kun hanasta ei tule vettä.. :/ Meillä tuo tilanne menee niin, että hanasta tulee pelkkää kylmää vettä, koska öljy on loppunut tai öljypoltin on pimahtanut tai öljyn/öljysysteemin kanssa on joku muu onkelma. Sattuu meillä ainakin kerran vuodessa. Ja sitten jännätään putkimiehen (minäkään en osaa käyttää mitään muuta nimitystä) tuomiota ja LASKUA. Silloin tosiaan kiroaa omakotitaloasumista. Niin, ja meilläkin Peppi on käynyt kertaalleen putkimiehen lahkeeseen kiinni eli hyvin, hyvin tutulta kuulostaa vähän niin kuin kaikki, mitä kirjoitit.. ;D

  Nyt me lähdetään "humputtelemaan" eli syömään ja leffaan. Mukavaa lauantai-illan jatkoa teille sinne Ossilaan! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ou-nou, ei se pelkkä kylmäkään vesi suihkusta mukavaa ole. No sinä kanssa sitten tiedät, miltä tuntuu. Ja samat melkein olet kokenut. No jos Peppi nappasi VAIN lahkeesta, ni ei mitään hätää. Ossi onnistu vissiin saamaan jalastakin kiinni, mutta miäs sai kans sitten samalla koirasta kiinni, niin tuho ei ollut täydellinen. Toivottavasti teillä oli mukava leffailta ja hyvää ruokaa!! Terveisii ja tytöille Ossi-pusuja!! M-L ja Ossi.

   Poista
 4. Hitsi miten karmee tilanne teillä ollut päällä. Mä oon tainnut siitä meidän köökirampasta joskus kertoakin, että vähän samanlainen tilanne meillä ollut päällä. Semmoset lähes kaksi kuukautta oltiin ilman vettä. Käytiin äitini luona suihkussa tai jossainpäin uimassa, pyykit pesin hänen luonaan ja samalla laahasin sieltä juomavetet. Vessassa käytiin paikallisen kirkon puuceessä, joo-o täällä on semmoinenkin jossain ulkorakennuksessa. Arvaas vaan oliko vartija, joka juuri sattui keskiyön aikaan kierrokselle, hämmästynyt kun kerran marssein vessaan ja pidin pienen täysistunnon. Istui muuten autossaan odottamassa, että tulisin pois. Minkäs teet kun hätä iskee vaikka keskellä yötä ;) Minä jatkoin selittelemättä sen kummempia autolle ja kotiin, eikä vartijakaan kysellyt mitään. Voi sitä autuutta kun taas saatiin vesi ja vessa käyttöön! Että tiedät sitten miks meen saunaremppa on jäänyt odottelemaan oikeaa hetkeä ;) Ai niin, meillä siis uusittiin kaikki putket silloin sen rempan yhteydessä.
  Terkkuja Ossilaan ja rapsuja Ossille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kymmenen päivää ei ole mitään verrattuna kahteen kuukauteen. Olishan meilläkin tuo lampi tuossa, mutta maaliskuussa se oli jäässä ja miäs sai hakata avannon, että sai sen vessanvetoveden sieltä avannosta. Toivottavasti äitees asuu kohtalaisen lähellä, lähempänä kuin 20 kilometriä. Osaa sitä vettä joo arvostaa kymmenen päivän jälkeen ja teillä takuulla sama juttu. Meillä on onneksi suunniteltu talon rakennusvaiheessa vesiputket niin, että ovat muoviputkia, jotka menevät toisen isomman putken sisässä. Teoriassa se putken vaihtaminen pitäsi onnistua aika helposti vetämällä se pienempi putki sieltä isomman putken sisältä pois. Sitten nähdään, kun vesiputkia pitää alkaa vaihtaa. Ootte sitkeitä sissejä kanssa:), mutta näinhän se on oltava putkiremontin aikana. Terveisii ja Ellille Ossi-pusuja.

   Poista
  2. Niin, se meidän remppahan kesti varmaan likemmäs kolmea kuukautta, mutta yritettiin pitkittää mahdollisimman kauan, ennenkuin vesi oli pakko katkaista. Äitini asui silloin n. 1 km:n päässä, nykyäänkin vielä n. 2,5 km:n päässä, eli aika likellä. Vettä ja varsinkin vessaa osaa kyllä tuollaisen jälkeen arvostaa. Mä kyllä sanoin miehelle, että seruaavaa kertaa varten rakennat sitten puuceen pihalle tai mä tilaan bajamajan ;)
   Niin, se putkienlaitto tietty venähti sen takia pitkäks, kun niitä ei enää nykyään laiteta seinän sisälle, niinkuin meillä aiemmin oli. Vaan seinät piti saada valmiiksi ja kaappien paikat merkatuiksi, sitten vasta tuli putkimies. Ja putket olivat ihan talon alkuperäiset, joka on rakennettu joskus -50 luvulla, eli vaihto tuli ihan kreivin aikaan. Katteltiin sitten jälkeenpäin erään vanhan putkenpalan sisälle. Ei ihme, ettei vesi meinannut kulkea enää loppuaikoina, kun sakkaa oli niinpaljon, että hyvä kun pieni reikä oli vedenkululle enää jäljellä.

   Poista
  3. Niin tuon takia kait niitä putkia tarttee vaihtaa, kun niihin kerääntyy kalkkia ja rautaa ja kaikkea mahdollista mineraalia, vaikka vesi olisi kuinka puhdasta ja juomakelpoista. Kaippa meilläkin taloon tulevat vesiputket ja talossa kulkevat vesiputket pitää 20-30 vuoden päästä vaihtaa. Tiedä vaikka tarttisi tehdä minun ja miähen eläessä ja täällä asuessa. Ei ole siitä puuseetäkään, heh, miten ihmeessä tuo sana kirjoitetaan ja miten se taipuu??? :) :). Onneksi muuten nykyään saa sellaisia kemiallisia pienvessoja, joista kait lopullisen outputin voi lapata kasveille ravinteeksi.

   Poista
 5. Mä oon vähän pihalla noiden bitcoinien suhteen, eikä mun ehkä tarvikaan niistä tietää;) Jos mä nyt laittaisin oman rahan tänne nettiin, niin olisko sekin kohta arvossa arvaamattomassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeasti, en tiiä. En tiiä noista bitcoineista, muuta kuin mitä olen lukenut ja kuullut. Eikä siitä loppujen lopuksi siitä valuutasta kait tullut mitään. Veikkaan, että maksamiseen se tarttisi ainakin älykännykän eikä sellaista ole minulla, eikä tule ihan heti. En muuten osaa vastata nousisiko sen kolikon arvo vai laskisiko se kenties. En edes tiedä miten ne bitcoinit saisi vaihdettua euroiksi. Hämyistä hommaa ovat.

   Poista
 6. Nuo bitcoinit on hämmentävä juttu ja kuulostaa mun mielestä aina siltä, että joku on napannut jostakin jenkkileffasta niihin idean ;)

  Meillä oli joskus, pienkerrostalossa asuessani, pesuhuoneen lattioiden avaus ja kuivaus...5 viikkoa suihkunkäyttökielto ja isot kuivurit puhaltamassa pesuhuoneessa - ihan kuin olisi elänyt lähellä turbiineja.

  En ihan sydämellisesti sitä aikaa muista, onneksi kuitenkin oli erikseen pikkuvessa, eli lavuaari ja vessanpytty käytössä. Suihkuttelut ja pyykinpesut suoritettiin sitten taloyhtiön tiloissa, mutta kyllä tympi. Muistan, että alakertaan oli juuri syntyneet kaksoset, mahtoi olla silläkin perheelle lystiä kun pesuhuonetta ei voinut useisiin viikkoihin käyttää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis aluksi kun aikoinani, ehkä jotain 3-4 vuotta sitten luin noista, niin ajattelin, että hieno homma, mutta kait ne bitcoinit sitten jollain tavalla kuivuivat kasaan. En oikein ymmärrä niistä ja vielä vähemmän tajuan, että niiden arvo on noussut noin ihmeellisesti. Miten jonkun täysin "olemattoman" arvo voi nousta noin paljon. No parempi olla ajattelematta, kun en omista bitcoin-tiliä.

   No eipä kuulosta kivalta tuollainen viiden viikon remppa. Varmasti pysyy muistoissa. Onneksi oli sentään jotain saniteettitiloja käytössä. Silloin, kun sähköt menevät pois päältä täällä, niin silloin huomaa kuinka sitä on siippuvainen näistä ihan perusjutuista. Sata vuotta sitten ihmiset elivät ihan tyytyväisinä taloissaan, joissa oli jonkinlainen lähdekaivo ja ihan takuuvarmasti ulkovessa:) Ai nyt tuulee siihen malliin, että minun on paras varautua sähkökatkoon ja käydä hakemassa kynttilät ja tulitikut valmiiksi esiin. Voi olla, että sähköt pysyvät, mutta kyllä ne täällä helposti katkeavat silloin, kun tuuli yltyy myrskylukemiin. Joku myrä sieltä on sääennusteen mukaan tulossa. Laikkupojille terveisii.

   Poista
 7. Vesi on arvokasta.
  Ilmankaan ei voi olla.

  Meillä syksyllä oli öljypoltin sammunut ja huomasin asian, kun suihkusta ei tullut kuin kylmää vettä. Onneksi lähti päälle uudelleen, ettei tarvinnut töihin mennä haisevana... Meillä on sentään leivinuuni ja puusauna, jos lämmöt katkeaa kriittisenä hetkenä eli kovalla pakkasella. Ei oo silti kiva.

  Omakotitalossa asuvalla pitäisi olla lvi-sähkö-rakennus-kiinteistönhoitaja-ja-mitä-muuta-niitä-onkaan-koulutus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiken tuollaisen huomaa vasta sitten, kun jotain häikkää tulee. Onhan meillä tuo lampi tuossa, mutta sen vesi on sellaista ruskeaa, enkä ainaskaan itse menisi juomaan sitä vettä. Miäs kyllä keitti siitä lammen vedest' kahvit silloin tiistaiaamuna, kun vettä ei tullut.

   Meilläkin on onneksi se puusauna ja kaksi kaakeliuunia, joilla tämä talo pysyy jotenkin lämpöisenä tiukankin paikan tullen. Nyt ne toissavuonna kaatuneet puut ovat kuivuneet polttamiskelpoisiksi ja polttelen kakluuneja päivittäin. Omakotitalossa juu pitää olla monen sortin taitoja, varsinkin kun talo alkaa vanhentua pikkuhiljaa. Terveisii teille ja Ollille virtuaalirapsut.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.