lauantai 20. heinäkuuta 2013

Potutuslauantai osa 11


Eilen ajellessani Virkkalasta kotiin äitiäni katsomasta, kuuntelin tarkalla korvalla HESY:n, siis Helsingin Eläinsuojeluyhdistyksen tiedottajan haastattelua radiosta. Siinä puhuttiin kissoista ja koirista ja oli siinä mainittuna sitten muutamia muitakin eläimiä. Käsittämätön määrä kissoja on tällä hetkellä Hesy:n huostassa, noin 90. Yhdeksänkymmentä koditonta kissaa. Äh, miten ihmeessä ihmiset voivat hylätä lemmikkinsä? No oli siellä joitakin koiria, muutamia kaneja ja muistaakseni kaksi kappaletta punakorvakilpikonnia.

Hyvin mielenkiintoinen ja surullinen haastattelu. Se pisti mietityttämään, kun puhuttiin karanneiden / hylättyjen koirien ja karanneiden / hylättyjen kissojen suhdeluvusta. Yli 90% koirista haetaan alkuperäiseen kotiinsa, kissoista muistaakseni ihan murto-osa, saattoi olla noin 30%. Nyt voi olla ihan pielessä prosenttiluku, se saattoi olla jopa lähellä kymmentä. Koirat ovat siis omistajilleen monasti huomattavasti "arvokkaampia", kuin kissat. Tämä johtui tiedottajan mukaan siitä, että rotukoira on rahallisesti niin paljon arvokkaampi kuin kissa, jonka yleensä saa jopa ilmaiseksi. Jo rotukoiran suuri rahallinen hinta pistää miettimään lemmikin hankkimista, kun taas kissa saatetaan ottaa hetken mielijohteesta. No tässä haastattelussa puhuttiin tälläisistä niin sanotuista kotikissoista.

Kaikki te, jotka pohditte eläinsuojelutyön auttamista, rahallisesti tai tavaralahjoituksina, muistakaa, että eläinsuojelutyötä voi ja pitää tehdä myös täällä Suomessa. HESY:llä on hyvät nettisivut, mistä saatte lisää tietoa. 

Ossi saattoi tuntea itsensä kaltoin kohdelluksi, kun se ei tänäänkään saanut sisäfilettä. No mami ja iskäkin söivät makaronilaatikkoa, tosin ihan itse tehtyä. Kuva on pari päivää vanha, mutta on täällä tänäänkin suhteellisen aurinkoista, tai no, ehkä puolipilvistä. Minä olen niin tyytyväinen, kun pystyn jo ajamaan autoa ja seisomaan suorassa ruuanlaittohetken.Poistin juuri äsken kolmannen punkin torstain jälkeen. Se oli kuollut, imaissut itsensä tietysti täyteen X-spottia, jota laitoin torstaina. Tämä punkki oli ihan vieressä sen jo torstaina niskasta poistetun punkin kanssa. Ilmankos siinä niskassa korvan takana on Ossilla nyt kamala patti. Teoriassa borrelioosin saamiseen tarvitaan sata punkinpuremaa, käytännössä yksikin riittää...

Näihin pieniin potutuksiin ja niistä huolimatta kaikille ihanaa viikonlopun jatkoa Ossilasta!

18 kommenttia:

 1. On hienoa Marja-Leena, että kirjoitat täällä tosi tärkeistä asioista, kuten hylätyistä lemmikeistä ja HESYn sivuista.

  Meillä riiviö sai juuri uuden annoksen Frontilinea niskaansa. Se on kiitettävästi pitänyt punkit loitolla. Tarkkaan syynään päivittäin koiruuden, olen punkkikammoinen ja menisin varmaan paniikkiin, jos sellaisen löytäisin.

  Kyllä meidän mielestä Ossille kuuluisi tarjoilla sisäfilettä lohdutukseksi punkeista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis eihän tämä blogipurnaus taas paljoa hetkauta niitä tolloja ihmisiä, jotka hylkäävät kissojaan ja koiriaan sun muita, mutta tulipahan taas urputettua.

   X-spottikin pitää punkit tosi tehokkaasti loitolla, mutta nuo kaikki punkerot olivat imaisseet itsensä kiinni varmasti ennen torstaita, jolloin liuoksen laitoin. Minäkin syynään Ossia päivittäin ja silti en aina löydä niitä punkkeja. Nyt niiden punkkien pitäisi taas pysyä poissa seuraavat 4-5 viikkoa.

   Katsopa noita valjaita kuvassa. Mielestäni ne ovat prikulleen samat kuin Párekin kamulla, sillä "kissimirrillä":) Ossi saa palasen filettä, kun seuraavan kerran syömme piffiä. Siihen kyllä voi mennä vähän aikaa, kun kesän voi elää uusilla perunoilla ja sillillä:) Terveisii sinulle ja Párekille, M-L ja Ossi.

   Poista
  2. Kyllä vain, valjaat näyttävät tosiaankin samanlaisilta kuin sillä 'kissimirrillä'. Pitää muistaa katsoa Mustin ja Mirrin valikoima seuraavalla kerralla kun sinne eksymme. Viimeksi ei ainakaan tuollaisia ollut tarjolla.

   Poista
  3. Selvitä sinä joskus "kissimirrin" rotu, kun olen utelias ja minä koetan selvittää noiden valjaiden merkin. Kevyet, kestävät ja pestävät. Eilen taas pesin ne ja aamulla ne jo laitettiin Ossille aamulenkille:)

   Poista
 2. Mäkin löysin Saralta tänään ihan vahingossa punkin - hännän alapuolelta :/ äsh! Mulla on ollut jo puoliviikkoa myrkyt odottamassa pöydällä että valelen ne niskaan nuille. No äsken me se saatiin aikaiseksi kun tiitiäinen nukahti nopeasti ja itselläkin vielä riittää virtaa. Rapsuja ja tottakai Ossi tarvitsee se fileen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo punkkki-punkeroiset kyllä löytävät tiensä ikäviin paikkoihin. Minäkin muistan laittaa uudet X-spotit niskaan heti, kun löytyy uusi punkki. Kait se on annettava Ossille jotain herkkua, kun kolme punkkia joutui kärsimään. Tiitiäiselle virtuaalihalaus blogitädiltä ja Ossi lähettää mäyrätyttölaumalle unisuukot, M-L ja Ossi.

   Poista
 3. Olen unohtanut laittaa Nellille punkkimyrkkyä. Täytyypä nousta ja ottaa paketti esiin, niin sitten sen muistaa. Inhoan punkkeja, onneksi niitä ei tänä kesänä ole löytynyt Nellistä vielä ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ossi kun on siirtynyt miähen loma-ajaksi tuollaiseksi puolittaiseksi "pihakoiraksi", niin siihen tarttuu ne punkeroiset, vaan eipä enää ainakaan niin herkästi! Eihän se punkkimyrkkykään sataprosenttinen ole, mutta aika hyvän suojan antaa. Sitäpaitsi luulen, että punkkeja on eri paikoilla eri määrä. Tyttö oli hyvä, kun ilmoitti viime tai toissakesänä, että "Hesassa ei ole punkkeja". Sanoin, että punkkeja löytyy justiinsa sieltä, mistä puita ja ruohikkoakin:) Terveisii ja Ossilta vinkupusuja!

   Poista
 4. Erittäin hyvä, kun kiinnitit huomion eläinsuojelutyön tarpeellisuuteen Suomessa. Vaikka meillä ei liene kulkukoiria, kuten jossain slummeissa, elänsuojelutyötä tarvitaan tasan niin kauan kuin yksikin pentutehdas kukoistaa tai koira kärsii omistajiensa vuoksi!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulkukoirat tosiaan lienevät kadonneet Suomesta. Menneinä vuosikymmeninä niitäkin varmaan oli, ainakin jonkin verran. Tosin Suomen ankara ilmasto luultavasti karsii pois kaikki suojattomat, alunperin kotieläimet. Pentutehtaisiin minulla on ehdottomasti kielteinen kanta. Toisaalta, jos "vahinkoja" sattuu, niin silloin näille koirille toivottavasti aina löytyy hyvä ja rakastava koti. Äskeinen Riepu-koiran tapaus osoitti, että näin ei todellakaan ole, puhumattakaan niistä roskiin hylätyistä vastasyntyneistä kissanpennuista. Olen tuntenut muutaman äärettömän suloisen monirotuisen ja ne ovat olleet tosi onnistuneita cocktailkoiria. Lisäksi olen sitä mieltä, että ihan kaikkien eläinten hyvinvoinnista on huolehdittava ja taattava niille onnellinen elämä. Mitä etelämmäksi Euroopassa mennään, sitä isommaksi kasvaa kodittomien eläinten kirjo ja määrä, mutta täytyy pitää todella mielessä, että niitä autettavia eläimiä löytyy myös Suomesta. Sinun suloiselle koirakaksikolle rapsutuksia, M-L ja Ossi.

   Poista
 5. Heippa, viikonloppu meni jo mut tulin vaan sanomaan että tuntemani löytökoiratarhan pitäjät Suomessa ihmettelevät, mikseivät suomalaiset löytökoirat kelpaa ihmisille vaan niitä tuodaan sieltä ulkomailta. Niin, hyvä kysymys varmaan enkä tiiä vastausta. Se saksanseisoja, mikä meillä aikoinaan oli, oli just tällanen löytökoira. Aattele, rotukoiriakin hylätään. Tosin sille ukolle olis pitänyt antaa eläintenpitokielto. Oli sen verran kurjassa kunnossa koira silloin kun se meille tuli. Ukko ei ollut halunnut (onneksi) lunastaa sitä koiratarhalta. Saatiin kuitenkin selville koiran ikä ja oikea nimi ja myöhemmin löysin sen kasvattajan ja koiruuden sukupuunkin selville, netistä tietysti. Otto-poika eli sitten 13 vuotiaaksi meillä.

  Yksi asiakkaani oli ottanut kissanpennun ja siitä oli pyydetty 10 €. Se isäntä siellä paikassa oli kertonut, että joku oli soittanut ja kysynyt, voisko sen maksaa 3 erässä. No, milläs meinaat ruokkia sen, oli isäntä onneks kysynyt eikä ollut pentua sinne antanut. Täälläkin on löytöeläinkodit täynnä syksyllä näitä kissoja, sieltä kyllä löytää ihan mainioita katteja jos ei ihan pientä pentua halua. Meidän Pesonen on kans tämmönen löytökissa, mut se oli kyllä ihan pieni kun se otettiin sieltä.

  Kauheen pitkä sepustus, sori! Ossille maanantairapsutukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis sitä minäkin pikkaisen ihmettelen, että miksi niitä löytökoiria pitää raahata Espanjasta sun muualta, kun niitä oikeasti on tarjolla Suomessakin. Tai sellaisia koiria, jotka jostain syystä joutuvat vaihtamaan kotia. Saattaahan sitä tulla allergioita, mutta vähän epäilen, että se on hyvä "syy" luopua koirasta. Jos on allergiaan taipuvainen, niin luulisi sen oireilevan jo aikaisemmin eikä silloin pitäisi välttämättä lemmikkiä ottaakaan. Tosin meidän eläkekanit ennen Ossia tuli silleen, että niiden emäntä oli alkanut seurustella sellaisen miehen kanssa joka oli allerginen. Sitten naisen oli yhteenmuutettaessa valittava mies tai kanit ja kanit saivat meillä uuden kodin:)

   Ossikin oikeesti (tai joku niistä urospennuista) oli oikeasti varattu, mutta se kasvattaja päätti olla myymättä tälle nuorelle naiselle, kun olisi kanssa ostanut pennun osamaksulla. Taisi olla Ossin (onni?):)

   Saahan tänne sepustella. hyvä, jos juttu herättää jonkinlaista keskustelua. Ronjalle Ossipusut, M-L ja Ossi.

   Poista
 6. Heips, lisävinkkinä vielä, että Hesy on ainakin ennen ottanut mielellään vastaan myös tavaralahjoituksia, mitkä he myy omalla kirpputorillaan, sekä mm vanhoja lakanoita ja pyyhkeitä, mitä käytetään sitten eläinsuojissa. Surullisinta on, että nykyään kuulema eläinten huostaanotot sosiaalisista syistä lisääntyy koko ajan, ts ihmisten mielenterveys ja/tai päihdeongelmien vuoksi. Sitä voi vaan miettiä, mikä on lemmikin osa päihdetaloudessa...

  Ossille paljon terveisiä, pidähän Porkkalanniemi kurissa! t. Laura ja Mauri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kanssa pikaisesti katsoin heidän nettisivuiltaan, että tavarat kelpaavat:) Siinä radiohaastattelussa oli kanssa puhetta tälläisistä eläinten sosiaalitapauksista. Kanit olivat sellaisia. No ihan hyvä, että olivat päätyneet HesYn tiloihin eivätkä esim pataan. Raha kun taitaa näiltä päihdeongelmaisilta loppua aika herkästi ja sitten tulee pulaa ruuastakin.

   Hoitakaa te Espoon puoli, me pidetään järjestystä yllä täällä Porkkalanniemellä. Terveisii Porkkalan poliisit, Ossi ja M-L.

   Poista
 7. Hei Marja-Leena pitkästä aikaa! Olisi kiva kuulla kuulumisiasi! Olen ollut tosi saamaton monta vuotta ja palstallakin käynyt tosi harvoin :( Laitathan sähköpostia, osoite sinulla toivottavasti vielä on :)
  Anna

  VastaaPoista
 8. Kesäkissaongelma on olemassa edelleen. Pieni suloinen pentu otetaan mökille kesän ajaksi - ja sitten kun syksy tulee, jätetään se sinne. Ihminen on käsittämättömän julma. Uutisia lukiessani suljen aina välillä silmäni ja tarkoituksella väistelen tiettyjä aiheita. Olen kurkkuani myöten täynnä julmuutta ja välinpitämättömyyttä.

  Väkivalta ei ole vastaus, mutta kieltämättä tekisi mieli vetää pataan joitakin ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenhän tuollaiset ihmiset ikinä voivat palata sinne kesämökilleen seuraavina kesinä? Minäkin helposti sivuutan kaikki väkivaltaiset uutiset, siis ainakin yksilötason väkivaltauutiset. Oikeasti en tiedä olisiko tälläinen "hammurabin laki"-tyyppinen ratkaisumalli sovelias joihinkin tapauksiin. Onneksi sentään suurin osa ihmisistä pitää lemmikeistään hyvää huolta. Heh minunkin blogiini on eksitty hakusanalla "lellitty mäyräkoira", täytyykin käydä katsomassa:) ja vain murto-osa ihmisistä on niitä mätämunia... Laikkupojille kovasti terveisii, M-L ja Ossi.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.