torstai 11. syyskuuta 2014

Voihan kaikkien punkkien äiti!

Ette kuulkaas blogikaverit ikimaailmassa usko, kenellä saattaa olla borrelioositartunta. Ehei, ei rakkaalla Ossillani, vaan ihan minulla itselläni. Tämä on aika epätodellista. Minä en ole edes mahdollista punkkia havainnutkaan. 

Jos se on ollut punkki, joka on purrut, niin se on ollut tuossa pari senttiä nivustaipeesta alaspäin ja esimerkiksi istuessani, tuo mahanrötkylä mukavasti peittää sen paikan. 

Joka tapauksessa: viime viikolla sattumoisin ihmettelin sellaista pientä, vähäsen kutisevaa näppylää, joka näytti inhottavasti finninpoikaselta, mutta ei ollut lainkaan kipeä, joten puristin sen pienen paiseen tapaisen pois. No sitten toissapäivänä kurkkasin peilistä, että onhan se parantunut. Näinkin sellaisen kämmenen kokoisen punaisen läikän siinä kohdassa. Minulle iski tajuntaan heti borrelioosi ja siltä istumalta tilasin lääkärinajan eiliseksi Kirkkonummen yksityiselle lääkäriasemalle. No mukava lääkäri mittasi sen laikun ja totesi, että yli kahdeksan senttiä halkaisijaltaan ja sanoi, että näiden kanssa ei kannata nykyaikana leikkiä ollenkaan. Vaikka punkinpuremasta ei ole täyttä varmuutta, niin hän määräsi kahden viikon täpäkän antibioottikuurin (Amorion 500 mg, 2 tablettia kolmasti päivässä). Huh, huh, että osaa väsyttää. Jos joku on asiaa tarkemmin tutkinut, niin alkuvaiheessa borrelioosia ei voida sataprosenttisesti määrittää verikokeella, eikä selkäydinnesteestä.

Asiasta ihan toiseen. Yksi lukijani, tarjosi minulle vanhaa possukokoelmaansa. No possut eivät olleet ihan sellaisia, joita keräilen, mutta sanoin tälle nuorelle naiselle, että säästä nyt ihmeessä possut äläkä heitä niitä pois, joku tulee ilahtumaan niistä aivan varmasti. Tälläisiäkin ihanuuksia täällä blogimaailmassa tapahtuu <3.

Tutkikaahan itsenne ja koiranne tarkasti. Eilen kutomapiirissä yksi rouva kertoi, että oli myös saanut punkin pureman keskelle selkää ja oli saanut myös antibiootit. Jos minusta ei nyt kuulu vähään aikaan mitään, niin olen vetelemässä sikeitä, krooh, pussch ja psiih. Onneksi kuuri loppuu (toivottavasti), ennen Pariisin matkaa. En nyt laita reidestäni kuvaa, mutta läntti näyttää vähäisen viininpunaiselta, isolta mustelmalta. Että tälläisiä Ossilasta tällä kertaa. Mukavaa torstaita nyt kaikille.

16 kommenttia:

 1. Voihan punkki. Jos olet Facebookissa, niin siellä on suljettu ryhmä nimeltä "Borrelioosi vertaistuki".
  https://www.facebook.com/groups/547368455365275/

  Minulla on ollut punkinpureman jälkeen myös rengas, mutta luulen/toivon sen olleen allerginen reaktio puremaan. Siitä on jo muutama vuosikymmen aikaa.
  Terkkuja aurinkoisesta Hampurista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy käydä kurkkaamassa, mutta vertaistukea tarvitsevat ehkä enemmän ne henkilöt, joiille tauti on oikeasti päässyt kehittymään. Minullahan tuo on vain ehkä ja se ehkä pitäisi lähteä ehdottomasti pois tuolla täpäkällä antibioottikuurilla.

   On se punkki sellainen bakteeripesä, että ainahan siitä jälki jää. Minua nappasi toissa kesänä punkki kaksikin kertaa, mutta eivät kauaa kerenneet olla, pienen hetken. Ja se, että punkeroinen kerkeää sen borrelioosin kehittämään siihen puremaan, niin muistaakseni sen pitää olla ainakin vuorkokauden kiinnittyneenä. Voi olla, että se aika oli jopa kaksi vuorokautta. Mutta tämä läntti on kyllä ihan eri luokkaa kuin mitkään aikaisemmat öttiäisten puremat. Terveiset aurinkoiseen Hampuriin!

   Poista
  2. Minulla on yksi ikäiseni "tuttu", joka saa tänä kesänä jo toista satsia antibioottia, samaa kuin sinäkin. Eka kerralla sai 2 viikkoa, nyt 3 viikkoa. Rengas ei ottanut hävitäkseen, siitä syystä siis.
   Toivottavasti sinulla on parempi tuuri.
   Olen ollut todella yllättynyt, että Suomessa on niinkin paljon borrelioosiin sairastuneita, kuin mitä olen nyt tuon em. tapauksen jälkeen asiaan vähän perehtynyt. Kohdallesi on osunut onneksi ilmeisen hyvä lääkäri, joka on ottanut asian vakavasti, osa ei suhtaudu siihen edes asiallisesti.

   Poista
  3. Toivon ja oletan, että läntti häviää tällä kuurilla. Mitä pitemmälle se sairaus on levinnyt, niin sitä pitempi kuuri vaaditaan. Siis eihän tästä bakteerperäisest sairaudesta tiedetty mitään varmaan about 20 vuotta sitten. Luin siitä ensimmäisen kerran muistaakseni Suomen Kuvalehdestä ja silloin sitä epäiltiin punkin aiheuttamaksi ja kyseessä oli, jos nyt oikein muistan, suomalainen lääkäri, joka asui jossain päin Yhdysvaltoja. Täytyy sanoa, että onneksi tieto on levinnyt ja mahdollisuuteen sairastua suhtaudutaan vakavasti.

   Eiköhän tämä tästä. Ja jos kyseessä ei olekaan borrelioosi, niin se joka tapauksessa häviää ja kaikki muut mahdolliset bakteeritulehdukset. Terveiset Saksaan!

   Poista
 2. Iivarin äet:

  Ylleesä se kuuri tepsii jos on vuan het alussa tarpeeks pitkä. Mulla ol samallaene "näppylä" tuola alaselässä kesällä. Ee kaet siihe mittää rinkulata tullu. Eekä oo mittää oerettakkaa ollu. Alun hoeto on se tärkeen. Yks lähheenen saerastaa borrelioosia. Sillä tul oereet vasta piiitkä aejja jäläkee ku ee suanu sitä kuurija ajoessa. Siis ee tiijjetty etton jossae punkimpurema. Kahen viikon suonensisänen hoeto vei oereet toestaseks. Mutta sielähän se lymyvää jossae elimistössä lopuikkee nyt.
  Kyllä se tuolla kuurilla tokkeentuu sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eihän tuo voi olla pitkällä, kun se laikku on ihan niitä ensioireita. Nyt kun oikein muistelin, niin sanoin miähellekin, että oli minulla sellainen kuumeinen ja vähän ikäänkuin flunssainen olo parina päivänä miähen ollessa prätkäilemässä viikon. Varsinaista kuumettahan minulle ei nouse koskaan, kun ne särkylääkkeet, joita vetelen päivittäin taitavat sisältää parasetamolia kodeiinin lisäksi.

   Minä en jaksa olla tippaakaan huolissani, kun näillä antibiooteilla se häviää vuorenvarmasti. Ikäsvähän tuo tauti on, jos se pääsee pahaksi ilman, että huomataan. Ei käy kateeksi ketään. Sanoinkin miähelle, että tästä lähtien teen punkkisyynin itselleni punkkiaikaan varpaanvälejä myöten. Toista kertaa en tälläistä "hevosantibioottikuuria" syö.

   Ihanaiselle Iivarille virtuaalirapsut emännän välityksellä!

   Poista
 3. Párekin Palvelijatar11. syyskuuta 2014 klo 21.31

  Niin minäkin uskon, että ajoissa sait sen tömäkän antibioottikuurin joka kyllä hoitaa homman kiitettävästi.
  Miten kummassa ne inhokit ovatkin niin hirveästi lisääntyneet ja täyttäneet maan? Olispa taikasauva, niin heti heilauttaisin sitä punkkien sukupuuttoon kuolemiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet niin oikeassa Párekin matte. Punkki on varmastikin sellainen eläin, jota ei kaivata edes eläinten ruokaketjussa. Ainakin luulen niin. Joten toivottelen taikasauvaa. Punki voisi pölöyttää jonnekin toisiin avaruuksiin:) Myös pölypunkit, vaikkei niitä ees näe kuin mikroskoopilla:) Párek-poitsulle rapsutuksii!

   Poista
 4. No jopas joatakin! Tömäkät aineet olet saanut, jos nuilla ei tokene niin ei sitten millään. Minäkin oon noita Amorionia syöny ja tosiaan kyllä väsyttää....
  Paranemista ja jaksamista :) Ossille muiskaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kaksi kertaa elämässäni aikaisemmin joutunut syömään antibioottikuurin, joten tämä on kolmas. Rankalta tuntuu, kun tuo taitaa olla varsinainen "matokuuri". No kyllä tästä selvitään. Tiitulle rapsutuksia ja Ossi-pusu!

   Poista
 5. Voi kökkö :(
  Mä ostin apteekista hädissäni ( ovat jo lopettamassa, tai eivät enää myy ) vikan kappaleen borrelioosi testin, joka tehdään itse punkille. Se mikä löytyi tytön päästä - pakastin ja seuraavana päiväni tutkin onko punkissa itse tuota tautia. Testin mukaan ei ollut, mutta en nyt luota siihen satavarmana. Rapsuja Ossille meiltä kaikilta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu! Kökköä, mutta pahemmistakin on selvitty. Voisin veikata, että testi ei voi olla ihan luotettava ja siksi sitä ei enää myydä. Veikkaisin kuitenkin, että se helpommin näyttäisi sitä borrelioosia kuin ei, joten teillä tuskin on syytä huoleen. Katsele kuitenkin sinne tumman tukan sekaan ja jos alkaa isompi läntti löytymään, niin sitten vain lääkäriin.

   Pieni jälki punkin puremasta jää aina muutamaksi päiväksi. On se sellainen bakteeripesäke muutenkin, mutta sitten vasta on syytä huoleen, jos sellainen isompi laikku alkaa syntyä. Terveisiä teille melkein naapuriin. Ossilta mäyrätytöille vanhan herran Ossi-pusut. Muutenkin hyvää viikonloppua teille!

   Poista
 6. Hui - aikamoisen pelästyttävä tilanne!:/ Mutta hieno homma, että lääkäri otti tilanteen heti tosissaan. Aika paljon saa kuulla ihan päinvastaista suhtautumista.

  Mainitsen varmasti aina ja joka välissä, kun punkeista tulee puhetta, että kumisetäni on sairastanut jo usemman vuoden hankalaoireista borrelioosia. Hän onnistui vielä saamaan toisenkin borreliatartunnan muutama vuosi ensimmäisen jälkeen. Olen itse sitä mieltä, että vaikka ne punkin puremaan määrättävät kuurit on rankkoja elimistölle, niin söisin itse silti mieluusti epäselvässäkin tilanteessa kuurin heti, kun ottaisin ne kummisetäni lukuisat erilaiset vaivat.

  Nyt vaan pidetään peukkuja, että se teikäläisen kuuri puree ja rengas häipyy!

  Terkkuja sinne kovasti ja Ossikalle suukkoja tytöiltä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkohan minä niin urpo, että olen kuvitellut kaikkien lääkäreiden jo ottavan borrelioosin oikeasti tosissaan. Sittenhän se tilanne on hankala, jos iho-oireet ovat jo hävimmeet, eikä esimerkiksi vasta-aineita kuitenkaan ole syntynyt. Kuitenkin voimakas antibioottihoito taitaa olla se ainoa mikä tepsii.

   Eiköhän tuollainen "matokuuri" tepsi:) Tytöille hurrjasti terveisii, kten teille kaikille ja Ossilta tytöille pusut!

   Poista
 7. Voi hurja! Onneks kuitenkin huomasit jäljen ajoissa ja menit kipinkapin lääkääriin. Toivon sydämestäni, että lääkkeet tehoavat ja pysyt terveenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä tästä. Ei tuon vahvuinen antibiootti voi olla tehoamatta. Koko elimistön se kuuri onkin saanut jo sekaisin, niin kait sillä jotkut punkkibakteeritkin häviävät. Luulisin ainakin:) Tuulipojille rapsutuksia.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.