sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Susi tappoi mäyräkoiran Kirkkonummella

Jos metsästäjäliitto *linkki* tiedottaa, että se oli susi, joka tappoi mäyräkoira Gladan kesken ajoharjoituksen, niin minäkin uskallan laittaa sen otsikoksi. Täydellisesti asia varmistuu vasta geenitestillä. Ikävää asiassa on se, että Metsästäjäliitto olisi voinut tiedottaa aikaisemmin, että Porkkalan niemellä saattaa liikkua susi. Se susi on ilmeisesti havaittu jossain jälkien seurannassa, koska miäheni yksi metsästäjätuttu keskusteli miähen kanssa asiasta silloin, kun *linkki* metsäkoneyrittäjä Juha Sirkkala näki suden nyt toukokuussa ihan samoilla seuduilla. Tämä yksinäinen susi kiertää isoa reviiriä, johon kuuluu isompikin alue, kuin mitä koko Porkkalan niemi on. 

Kirjoitan asiasta sen vuoksi, että asumme paikasta noin kuuden kilometrin päässä (linnuntietä) ja meilläkin on hyvin rakas mäyräkoira ja voin jota kuinkin kuvitella sitä suurta surua, jota omistaja nyt tuntee sydämessään. Asiasta on kirjoitettu myös *linkki* Iltasanomissa*linkki* Helsingin Sanomissa*linkki* Kirkkonummen Sanomissa ja monessa, monessa muussa lehdessä.

Sanon omasta puolestani, että olen suden suhteen aika "NIMBY", joka tulee engalannin kielisistä sanoista "not in my backyard". Susi ei ole todistetusti tappanut yhtään ihmistä Suomessa vuoden 1881 jälkeen, mutta teoriassa nälkäisen suden on mahdollista tämä joskus tehdä. Kolme vuotta sitten susilauma raateli kuoliaaksi niiden hoitajan Kålmordenin eläintarhassa. Monta ajavaa koiraa Suomessa susi on kuitenkin tappanut. Ajava koira haukkuu koko ajan ja samalla ilmoittaa sudelle/susille, missä se liikkuu. Minulla ei nyt ole tässä mitään tilastoa, mutta niitä susien tappamia metsästyskoiria on useita. 

Susien levinneisyyden Suomessa näkee täältä *linkki* levinneisyys alueen kartta vuosittain, RKTL. Eikö olekin merkillistä, että Pohjois-Suomi on täysin susista "vapaata vyöhykettä"? No, minulla on siihen ihan ihkioma teoria. Täysin "sudettomalta" alueelta alkaa poronhoito alue. Suden esiintymisen pohjoisraja on poronhoito alueiden eteläisin raja. Voisiko tästä tehdä sen tuhman johtopäätöksen, että poromiehet voisivat mahdollisesti hävittää susia? En osaa sanoa. Sellainen vain pulpahti mieleen.

*linkki*Tässä on kuva Suomen eteläisimmästä susipentueesta sataan vuoteen. (Raasepori) En missään nimessä halua lietsoa mitään susipelkoa. Itse olen vain sitä mieltä, että kun susi lajina ei ole mikään uhanalainen, paitsi EU:n alueella, niin onko sitä ihan oikeasti suojeltava EU-säädöksillä jokaisessa EU maassa? Paljon hyödyllisempiäkin eläimiä on ihmisen toimesta tapettu ihan sukupuuttoon. Siperiassa ja Alaskassa riittää susia. Suomeen riittäisi minun mielestäni Ranuan eläinpuiston sudet.

Meidän keittiön ikkunasta on autotallillemme matkaa 39 metriä. Miäheni mittasi tänään lasermittarilla. Vuonna 2007 tuota autotallia ei ollut ja siinä kasvoi sellaista matalaa pajukkoa. Seisoskelin keittiön ikkunassa ja katselin ulos ikkunasta. Ossi oli ulkona juoksunarussaan, koska oli lämmin aurinkoinen kevätpäivä. Yhtäkkiä Ossi päästi hirmuisen haukun ja säntäsi niin pitkälle, kun juoksunaru antoi myöten. Katsoin, että mitä ihmettä Ossi haukkuu ja näin ison harmaan pitkäjalkaisen koiran näköisen otuksen viilettävän tuota rinnettä autotallin kohdalta alas. Nyt osa siitä rinteestä on poistettu ja maata tasattu tallia rakennettaessa. Selkärangastani nousi sellainen alkukantainen "susi!" ajatus ja juoksin pelastamaan Ossia sisälle. Kaiken lisäksi samalla kun säntäsin ulos kuulin metsäkauriin varoitushaukun, joten tämä "mikä ikinä lieneekään" oli metsästämässä metsäkaurista. Väitän nähneeni suden silloin kevättalvella 2007. Miäs oli vähän epäilevällä kannalla, mutta on täällä Kirkkonummella susi raadellut lampaitakin. Mistä se tiedetään, että silloin oli kyseessä susi? No se hukkanen sattui olemaan sellainen niin sanottu "pantasusi", jolla on siis satelliittilähetin kaulassa ja jonka liikkeet pystytään seuraamaan ajallisesti ja paikallisesti hyvin tarkkaan. Tänä vuonna Suomessa on pannoitettu 14 sutta.


 Ossilla käytetään kauluria vielä ainakin viiden päivän ajan. Potilas on harmissaan, mutta kohtaloonsa "alistunut".
Sellaisia ajatuksia tänään Ossilasta. Subarukin on kunnossa. Siihen jouduttiin vaihtamaan koko kone. Onneksi kyseinen huoltoliike tunsi vastuunsa ja teki koko koneremontin omaan piikkiinsä. Terveisiä toivottavat potilas ja matte.

5 kommenttia:

 1. Tuota on kaahisteltu. Tiälä on nyt tämänkuun aekana männy jo kaks koeroo suen kittaan! Ja eekuvvuan kuulu eelennii pitkimmehtijä koeriin haakku ku jänistä ajovat. Ja vielä iltapimmeellähhii. Meleko vastuutonta koerampittoo semmonen että jätettään iteksee yöseuvvuks mehtään koera ajamaan. Ja sittä itkettään surkeena ku susj viepi että nii olj paras kaverj koko perreelle! Kyllä se sittä suututtaa tuommonen.
  Äet sano että ihhaeloo suttä mieluummin elläentarhassa taekka telekkarissa ku pihamualla taekka lenkkitiellä. Ollaan kumpanennii nuita NIMBYjä.
  Ee oo pohjosessa paljo susija. Suapi olla selekosilla koerattii vappaena. Sano yks tuttu lapinkävijä. Sielä on immeesillä semmoset otteet kuulema :)
  Potilaalle terveesijä ja paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gladalla oli GPS-paikannin yhdistettynä puhelimeen. Toivottavasti luit jonkin linkin ja omistaja oli noin 100 metrin päässä, kun tämä murheellinen tapahtuma tapahtui.

   Se, että jätetään ajokoira metsään yksin, se on täysin vastuutonta. Mitä tahansa ajavaa koiraa on kuitenkin melkein täysin mahdoton saada pois ajosta, mutta kaikilla pitää ehdottomasti olla se GPS-paikannin, jotta koiran löytää maastosta Jaksaahan se ajokoira pitkään painella ja juoksemalla ei saa kiinni edes mäyräkoiraa. Kokemusta on, kun kerran Ossin fleksi katkesi. Siitä saakka olen käyttänyt Ossilla 25 kiloisen koiran fleksiä. Kauris edellä Ossi ja minä painelimme monta kilsaa ja vuosi oli 2005, mutta vappuna.

   Jäniksen metsästys on siis alkanut. Tarkistinkin ajan, kun ajattelin, että mitä ihmeen eläintä nyt saa metsästää ajavalla koiralla.


   Ossistakin piti tulla kunnon ajuri. Luontaiset kyvyt olivat ja ovat edelleenkin mahtavat, mutta tytär kielsi ja omistajaa oli kuunneltava.

   Miäs tulee muuten Savoon mettälle, Tuusmäen kylään. Hällä on tuttava siellä, jolla isot maat ja mannut käytössä. Tuopi pari ulkomaan metsästävää vierasta mukanaan. En tiedä mitä meinaavat metsästää. Metsäkanalintuja vissiin. Kovasti terveisii teille sinne Savoon.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Nyt pitää mennä nukkumaan, kun sekoilen ja poistelen jo kommenttien kanssa =D
  Ei muuta kuin turvallista lenkkeilyä teille ja mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 4. Eiköhän me olla ihan turvassa, kun Ossi on aina kiinni, paitsi silloin, jos fleksi on katkennut. Ehkä pitää ostaa uusi fleksi:) Täällä me olemme ja ihan kunnossa, remppa vähän harmittaa, kun nyt joutunut kuulemaan pöhlötntä kohta kaksi viikkoa. Ei se kaamean kovaa meteliä pidä, mutta keittiössä se vähän häiriköi. No, minä olenkin äänille "allerginen". Terkut sinulle ja King Artturille.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.